Шефът на "ТАД Груп" е на свобода, прокуратурата не възразява

Снимка: БГНЕС

Шефът на фирма "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е един от тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП, е бил освободен от ареста срещу 100 хил. лв. гаранция. Прокуратурата не е обжалвала съдебното решение и то е влязло в сила. От държавното обвинение потвърдиха, че Тодоров е освободен, но отказаха да коментират рязката смяна в позицията си. Решението е взето на 12 февруари, съобщи БТА.

Досега прокуратурата твърдеше, че Тодоров трябва да стои в ареста. Разследващите го сочат като подбудител на хакера Кристиян Бойков, който пък е подозиран като физическия "изпълнител" на разбиването на информационната система на НАП. При атаката бяха откраднати личните данни на над 5 млн. души. Заедно с Бойков и Тодоров обвиняем е търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков. Тримата отговарят за тероризъм чрез компютърно престъпление. Според разследващите целта им е била да всеят "страх и смут" сред населението.

В края на миналата година съдът отказа да пусне Тодоров от ареста. Тогава бе прието, че има доказателства, че той е подбудил Бойков. Съдиите стигнаха до извода, че целта наистина била всяване на страх и смут. Това ставало ясно от разпространяването на личните данни на над 5 млн. души. Освен това било налице сериозно увреждане на информационните системи на НАП. Съдът намери и друг източник за евентуални "страх и смут" – намаляват се способностите на данъчните да извършват основната си дейност по събиране на фиска. Оттам и невъзможност на държавата да изпълнява свои основни функции – като например здравеопазване и пенсионна система.

Откакто Тодоров бе задържан през юли 2019 г. след връщането му от САЩ, адвокатите му настояват, че няма нужда той да стои в ареста. Те многократно подчертаваха, че бизнесменът доброволно се прибра от чужбина, макар да знаеше, че ще бъде арестуван още на летището.

Междувременно делото за хакването на НАП стана сред най-публичните. На няколко пъти прокуратурата разпространяваше публично данни, свързани с разследването. В тях имаше информация от компютъра на Бойков, от камерите в офиса на фирмата и от чатове на компютърния специалист и Тодоров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?