Шефът на ЦРУ: "Ислямска държава" готви други нападения, но не е неизбежно да успее

Джон Бренън

Групировката "Ислямска държава" вероятно подготвя други операции, подобни на нападенията в Париж, каза шефът на ЦРУ Джон Бренан, цитиран от осведомителните агенции.

"Смятам, че това не е единствената подготвена операция на групировката ИД. Определено не смятам, че тези нападения са били изолиран инцидент", каза Бренан във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

"ИД не ограничава смъртоносните си дейности до Ирак и Сирия и не се задоволява само със създаване на свои местни филиали в Близкия изток, Югоизточна Азия и Африка, а е създала програма за външни операции, която сега прилага със смъртоносни резултати", заяви той.

"Службите за сигурност и разузнаване в този момент работят усилено, за да видят какво повече могат да направят, за да я изкарат наяве", увери шефът на ЦРУ.

САЩ не са подценили заплахата от ИД, заяви Бренан, цитиран от Асошиейтед прес. Успехите на САЩ и коалиционните им партньори да удържат устрема на групировката в рамките на Ирак и Сирия е "причината ИД да се ориентира към чужди страни" за извършване на нападения.

Неизбежно е ИД да се опита да извърши още такива нападения, но за мен не е неизбежно те да постигнат успех, заяви шефът на ЦРУ.

Специалните служби са имали "стратегическо предупреждение" за терористичните прояви в Париж, заяви Бренан. В този смисъл атентатите "не бяха изненада" по отношение на преките и несъмнени заплахи за Европа, каза той.

Бренан увери, че много от конкретните терористични заплахи и рискове своевременно се откриват и осуетяват. Европейските служби обаче са претоварени, защото в Европа "има изключително много хора, отишли в Сирия и Ирак и завърнали се оттам", отбеляза той.

Все още няма окончателни изводи за извършителите на атентатите в Париж и свалянето на руския пътнически самолет Еърбъс А321 над Синайския полуостров, но те носят признаци, че са дело на "Ислямска държава", каза Бренан, който изрази съболезнованията си на Русия и Франция за преживените трагедии.

Сега е необходимо "безпрецедентно сътрудничество" между специалните служби и силовите структури на различни страни по света заради заплахата от ИД, заяви шефът на ЦРУ.

"Независимо от политическите разногласия за Сирия, аз съм изпълнен с решимост да работя със специалните служби на други държави за предотвратяване на терористични атентати", каза Бренан и отбеляза, че вече има сътрудничество с Русия, включително за обмен на информация.

Той добави, че през последната година е контактувал няколко пъти с руските си колеги, включително и след началото на военната операция на Русия в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?