Шефката на инспекторатa към ВСС: Проверката на Георги Чолаков не е на дневен ред

Снимка: БГНЕС

След като кадровиците на съдебната власт избраха Георги Чолаков начело начело на ВАС без да разнищват съмненията около имуществото му, същия подход предприе и съдебният инспекторат, призван да контролира доходите и имуществото на магистратите.

"Тази тема не стои в момента на дневен ред", заяви в четвъртък шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точква в отговор на въпрос от члена на съвета Калин Калпакчиев.

На 11 септември лоялното на главния прокурор мнозинство във ВСС избра Чолаков за председател на Върховния административен съд, игнорирайки изтеклата информация, че той е изкупувал чрез дългове земи край морето. Президентът Румен Радев обаче все още не е потвърдил избора на Чолаков със свой указ, намеквайки, че иска да даде шанс на новия състав на ВСС да го препотвърди.

Въпросът за проверка на Чолаков бе повдигнат от Калпакчиев, който е един от реформаторското малцинство в съвета, докато ВСС обсъждаше идеите на Точкова за банковата тайна на магистратските сметки. Съдебният инспекторат настоява магистратите сами да декларират отказ от банкова тайна в имуществените си декларации, за да се спести работа на проверяващите.

По време на дебата Калпакчиев изненада Точкова с въпрос дали инспекторите ще се самосезират по медийните публикации за Чолаков. Три дни преди съдията да бъде излъчен от ВСС за председател на ВАС няколко медии съобщиха, че Чолаков притежава множество цесии на ипотечни заеми, които му дават възможност да стане собственик на парцели край Балчик. Те не са били вписвани в имуществените му декларации пред Сметната палата и съдебния инспекторат. Съдията отговори, че става дума за имоти, на които той още не е собственик и затова не ги е декларирал.

След първоначално зададения въпрос Точкова сякаш блокира и не отговори. Калпакчиев наруши тишината с коментара си "Мълчанието също е отговор". Едва тогава Точкова заяви, че "тази тема не стои в момента на дневния ред на Пленума (на ВСС)".

"А кога ще стои?", запита Калин Калпакчиев. На това шефката на съдебния инспекторат отвърна по посока на Луната: "Ако намери за необходимо, инспекторатът ще направи това, което трябва".

Конкретно поставеният въпрос провокира Теодора Точкова да отправи дежурните контраобвинения срещу Калпакчиев, че едва ли не се опитва да злепостави ВСС пред Брюксел. Това е обичайна тактика на главния прокурор и мнозинството във ВСС за отклоняване на конкретни въпроси по висящи скандали.

"Ако целта е да се хвърли кал по работата на Инспектората по повод предстоящата мисия на ЕК, смятам, че това е – как да кажа - абсолютно недопустима атака. Категорично не съм съгласна да се дискердитират усилията на съдебния инспекторат, макар и под този предлог", каза Точкова.

С това въпросът за проверката на Георги Чолаков бе приключен, а едно подобно действие на институцията би могло да има легитимно въздействие върху решението на президента дали подпише указа за назначаването му за шеф на ВАС.

Преди два месеца съдебният инспекторат отказа да се самосезира и за ЦУМ-гейт. Сигнал трябваше да подаде видинското гражданско сдружение "БОЕЦ". В крайна сметка инспекторатът оневини главния прокурор Сотир Цацаров за срещата му с бизнесмена – партиец Георги Гергов и издателя Сашо Дончев в ЦУМ. Аргументът на инспекторите бе, че обективно няма как да се провери кой какво е говорил или правил на тази среща.

Споделяне

Още от България