Шест източноевропейски страни поискаха Вашингтон да им помогне срещу руската намеса

Шест източноевропейски страни поискаха Вашингтон да им помогне срещу руската намеса
Дипломати от шест източноевропейски страни призоваха американските сенатори да им помогнат срещу намесата от страна на Русия, включваща кибератаки, и настояха санкциите, наложени на Москва, да не бъдат отменяни скоро, съобщи Ройтерс.
 
Външният министър на Украйна, както и посланиците във Вашингтон на Полша, Литва, Латвия, Естония и Грузия присъстваха на заседание на подкомисия в американския Сенат, посветено на руската дейност в техните страни.
 
"Докато Русия не върне украинската земя, не трябва да има облекчаване на санкциите", каза украинският външен министър Павло Климкин и добави, че наказателните мерки дори трябва да бъдат засилени.
 
Другите дипломати се съгласиха и изложиха усилията в своите страни за намаляване на зависимостта им от руския природен газ. 
 
Заседанието на подкомисията, която наблюдава дейността на Държавния департамент и отпусканата чуждестранна помощ, бе свикано от нейния председател, сенатора републиканец Линдзи Греъм на фона на притесненията, че президентът Доналд Тръмп може да не се противопостави на Москва и да вдигне наложените ѝ санкции заради анексирането на Крим.
 
На заседанието сенатор Греъм припомни опасенията за руски хакерски атаки по време на президентската кампания за изборите, спечелени от Тръмп миналата година. Той каза, че не вярва Русия да е променила изхода от изборите. Греъм каза също, че иска по-добри отношения с Русия, но че това е невъзможно, докато тя не се промени.
 
Посланикът на Грузия в САЩ Давид Бакрадзе описа руското поведение като "хибридна война", комбинираща кибератаки и пропаганда със заплахи от използване на сила.
Първо голямо открито изслушване за опитите за руска намеса в американската предизборна кампания през 2016 г. ще има на 20 март в Конгреса, съобщи председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представители Дейвид Нунес, съобщи Франс прес.
 
На изслушването най-висши представители на американското разузнаване в администрацията на Барак Обама ще отговарят на въпроси на конгресмените във връзка с предполагаемите намеси на Русия в предизборната кампания миналата година. 
 
Тези съмнения хвърлиха петно върху началото на мандата на Доналд Тръмп, който отрича всякакви връзки с Москва преди изборите през ноември.
 
В изслушването ще участват бившият директор на разузнаването Джеймс Клапър, бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан, настоящият директор на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс и директорът на ФБР Джеймс Коми.
 
Периметърът на разследването на тази парламентарна комисия включва хакерските атаки срещу Демократическата партия, приписвани от Вашингтон на Москва, изтичането на класифицирана информация в пресата и евентуални контакти между руски представители и хора от обкръжението на Тръмп.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?