Шестима убити при стрелба в Аризона, ранена е член на Камарата на представителите

Шестима убити при стрелба в Аризона, ранена е член на Камарата на представителите

Шестима бяха убити и 13 ранени, между които и член на Камарата на представителите на САЩ, след като мъж откри огън по време на среща с избиратели пред супермаркет в град Тусон, Аризона, съобщиха осведомителните агенции.

Простреляната в главата 40-годишна Габриел Гифърдс, трети мандат член на Камарата на представителите от Демократическата партия, бе транспортирана по въздуха до болница в града в критично състояние. Тя бе оперирана и лекарите заявиха, че са предпазливи оптимисти за нейното възстановяване.

Сред загиналите са 9-годишно момиче и федералният съдия Джон Рол.

Федералните власти установиха, че нападателят се казва Джаред Локнър, на 22 години от Тусон. Той е използвал полуавтоматичен пистолет с удължен пълнител. Приближил се е към Гифърдс отзад и е произвел най-малко 20 изстрела по нея и околните. После се опитал да избяга, но бил заловен от присъстващите.

Пред Си Ен Ен членът на Камарата на представителите от Ню Йорк разкри, че по офиса на Гифърдс преди време е стреляно и че тя е получавала смъртни заплахи.

Стрелецът от Тусон, Аризона, е имал "проблемно минало", съобщи по-късно на пресконференция Кларънс Дъпник, шериф на окръг Пима, където стана престъплението. Той добави, че властите издирват втори мъж, вероятен съучастник на арестувания нападател. По думите на шерифа заподозреният вероятно не е действал сам.

Кларънс Дъпник добави, че арестуваният младеж не е "душевно болен", но е "нестабилен". Шерифът подчерта, че стрелецът е бил повален на земята и обезвреден от двама"смели мъже".

След установяването на името на задържания Джаред Локнър аризонската полиция и агенти на ФБР са открили материали, поместени от него в интернет. В блога на 22-годишния младеж, който живее на пет минути с кола от местопрестъплението, има оставено послание, в което той се прощава с приятелите си и ги моли да не му се сърдят.

Съдържанието на видеофайловете показва, че Локнър е силно обезпокоен от равнището на образованието в САЩ, от състоянието на щатския долар и от поправките в конституцията. "Заради ратификацията на поправките не мога да имам доверие на настоящото правителство. То контролира граматиката и по този начин насажда надзор върху умовете и промива мозъците на народа", казвал Локнър. Той се самоназовава "наемен войник" и признава, че сред любимите му книги са "Моята борба" на Адолф Хитлер, "Комунистическият манифест" на Маркс и Енгелс и "Полет над кукувиче гнездо" на Кен Кейси.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят