Шойбле е под натиск да стане председател на парламента

Шойбле е под натиск да стане председател на парламента

Партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз е подложила на натиск дългогодишния германски политик и действащ финансов министър Волфганг Шойбле да се откаже от сегашния си пост и да стане председател на Бундестага, предаде ДПА.

Няколко депутати, пожелали анонимност, заявиха, че Меркел иска Шойбле да поеме длъжността, но че двамата все още не са обсъждали въпроса в личен разговор.

По този начин Шойбле, финансов министър на Германия в третото правителство на Меркел, би наследил като председател на Бундестага Норберт Ламерт. В германската политическа йерархия ръководителят на парламента се явява вторият най-важен човек.

Министърът на транспорта Александър Добринт, член на сестринската на ХДС партия от Бавария Християнсоциалния съюз, заяви, че Шойбле ще бъде много подходящ за този пост, тъй като бил "прекрасна личност и прекрасен парламентарист".

По думите на министъра за нов председател на парламента ще бъде нужен човек, който да разполага "със значителен опит", за да може да се справи с това, че в парламента за пръв път ще има крайнодесни депутати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа