Шпионин в твоя телефон: Вашингтон срещу Huawei

Шпионин в твоя телефон: Вашингтон срещу Huawei

Най-могъщата държава в света срещу свръхтехнологична глобална корпорация, технология с потенциал да осигурява най-подробна информация за личния живот на милиони хора, шпионаж. Това не е следващият филм за Джеймс Бонд, а реалният сблъсък между администрацията във Вашингтон и китайския концерн Huawei.

Ударът

В средата на май, в разгара на търговската война между Вашингтон и Пекин, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

Без да се споменава изрично, на прицел бе основно китайският Huawei, водещ световен производител на оборудване за телекомуникационни мрежи, лидер в 5G технологиите, един от най-големите играчи на глобалния пазар на смартфони.

На американските компании бе забранено да използват негово оборудване без разрешение на властите, а на концерна - да купува компоненти и софтуер от американски фирми.

Броени дни по-късно Google приложи новия режим и ограничи достъпа на смартфони и таблети на Huawei до операционната си система Android. Това постави под заплаха цялостното функциониране на устройствата и използването на мобилни приложения, разработени за Android, включително магазина Google Play Store и пощата Gmail.

По-късно през годината Huawei бе принуден да пусне най-новия си водещ модел Mate 30 без достъп до популярни приложения като Google Maps, Uber или Facebook.

Санкциите извадиха на показ тесните връзки и взаимната зависимост между компаниите в телекомуникационния сектор.

"Всички компоненти, произвеждани в Китай, имат чуждестранни аналози, дори ако те са по-скъпи и не чак толкова добри. Huawei не иска да произвежда телефони без американски части, но ако се наложи, вероятно може да го направи. Същото не важи за американските компании. Ако Apple трябва да прави iPhone без Китай или дори само да спре продажбите на китайския пазар, за компанията това ще е катастрофа", коментират анализатори на специализираното издание "The Verge".

Само дни след забраната министерството на търговията на САЩ бе принудено да издаде временен лиценз, който възобнови правото на Huawei да обслужва мрежите и да предоставя обновен софтуер за мобилните устройства в САЩ.

Лицензът бе удължаван неколкократно, а правителството обмисля и предоставяне на индивидуални лицензи на американски компании да продават компоненти на китайския концерн, след като получи над 200 молби.

Производителите на чипове Intel, Qualcomm и Broadcom обявиха, че ще спрат доставките за Huawei. Microsoft и други обаче продължават да работят с него.

Междувременно Huawei създаде собствена операционна система Harmony (първоначално известна като Hongmeng), но засега ограничава използването ѝ до някои смарт телевизори, предпочитайки да се придържа към Android, доколкото това е възможно.

Слуша ли шпионин през твоя телефон?

Подозренията на американското правителство към Huawei датират от поне едно десетилетие.

За Вашингтон самият произход на компанията и пътят ѝ към върха са основание за съмнения. Основателят ѝ Жън Чжънфей е бивш офицер от китайската армия, а бързият възход на Huawei изглежда невъзможен в комунистически Китай без благословията на властите и военните.

Структурата на концерна също е повод за недоверие. Жън е най-големият акционер, но държи едва около 1 % от акциите. Останалото е собственост на служителите, представлявани от синдикат заради ограниченията в китайското законодателство. Служителите акционери получават дивиденти, но нямат право на пряко да влияят върху управлението.

Според изследване от 2019 г. на Доналд Кларк от университета "Джордж Вашингтон" и Кристофър Болдинг от университета "Фулбрайт" във Виетнам тази структура на практика означава, че Huawei е държавна собственост, като се има предвид че законодателството изисква синдикатът да е свързан с федерацията на труда, която пък е обвързана с Китайската комунистическа партия (ККП). Китайският закон изисква също така "компаниите да сътрудничат на службите за сигурност".

Предполага се, че Huawei вгражда в устройствата и оборудването си т. нар. задни вратички (backdoors), чрез които китайските служби за сигурност биха могли да получат достъп до подробна информация за потребителите - разговори, контакти, активност в мрежата.

Подобни точки за достъп в системите биха имали още по-голямо значение в близко бъдеще с развитието на 5G мрежите, които ще свързват всевъзможни умни устройства от самоуправляващи се коли и дронове до кухненски уреди и военни технологии.

Huawei отхвърля обвиненията.

"Обичам страната си, подкрепям Комунистическата партия, но никога не бих направил нещо, с което да навредя на света", твърди Жън.

Освен това би било далеч по-евтино и лесно да се подкупят служители на телекомуникационните оператори, които и без това имат достъп до такива данни, отколкото да се вграждат "задни вратички", особено като се има предвид повишената бдителност на правителствата, заявява откровено Huawei.

От технологична гледна точка експертите са разединени и не могат да дадат еднозначен отговор. Възможно е нетипичното поведение, наблюдавано при някои устройства на Huawei, да се дължи на бъгове в системите, каквито има при всички производители, посочват мнозина.

Само че не става дума единствено за шпионаж. Huawei е обвинявана и в кражба на интелектуална собственост, заобикаляне на санкциите срещу Иран с доставки на оборудване и съдействие за изграждане на комуникационната мрежа на Северна Корея.

Твърди се, че Huawei е сред основните доставчици, подсигуряващи програмата за интернет цензура на Китай, както и че съдейства на ККП за надзора над уйгурите в автономния район Синцзян.

Върхът, на крачка разстояние

Въпреки непрекъснатите подозрения и обвинения последните години са белязани от бурен растеж за Huawei. Компанията се утвърди като една от най-големите частни китайски корпорации с рекордните приходи от 107.13 милиарда долара за миналата година, над 188 000 служители и присъствие в над 170 държави.

В момента тя е единствената, която може да произведе всички елементи за 5G мрежа в необходимите количества с добри цени и качество, а компании като Nokia и Ericsson все още не могат да предложат конкурентна алтернатива.

В началото на 2019 г. възходът на концерна изглеждаше неудържим. Вече безспорен лидер в телекомуникационното оборудване, Huawei се готвеше за финалната битка на пазара на смартфони. През първото тримесечие продажбите му скочиха с 50%, докато на Apple и Samsung се сринаха.

Компанията постигна рекорден за историята си дял от 19% от глобалния пазар и изглеждаше сигурно, че до края на годината ще грабне короната от южнокорейския си конкурент.

Тогава Вашингтон нанесе удара.

Само месец след забраната Жън призна, че е подценил ефекта от американските санкции и приходите на концерна тази и идната година могат да се свият до около 100 милиарда долара.

Надпреварата със Samsung остана на заден план, а първоначалните изявления на ръководството, че Huawei може да е самодостатъчен от технологична гледна точка, се оказаха нереалистични.

"Винаги ще имаме нужда от чипове, разработени в САЩ, и не можем просто да изключим американските продукти", каза Жън.

Въпреки песимистичните прогнози за първите девет месеца на годината, Huawei все пак отчете растеж на приходите от 24 % при 26 % увеличаване на продажбите на смартфони и подписа над 60 договора за 5G оборудване в редица държави.

Макар компанията да продължават да заявява, че предпочита американските чипове, в началото на декември експертни анализи установиха, че в новите ѝ смартфони вече няма американски компоненти, а вероятно и в базовите станции за 5G мрежите.

Междувременно призивите на Вашингтон за световно блокиране на Huawei срещат далеч по-слаб международен отклик от очакваното, дори сред членките на разузнавателния алианс "Five Eyes".

И докато Канада, Австралия и Нова Зеландия последваха примера на САЩ и се отказаха от Huawei, то Великобритания все още се въздържа.

Европейският съюз след период на колебание реши да остави преценката на страните членки, а много от тях (засега и Германия) решиха да допуснат концерна до търговете за разработване на 5G мрежите им.

Москва вече почти изцяло е обхваната от пилотна 5G мрежа с оборудване на Huawei.

Малкото княжество Монако пък стана първата европейска страна с 5G покритие на цялата си територия разработено и монтирано от Huawei.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес