Huawei да не бъде допускана в проекта 5G в Германия, настоя шеф на комисия

Huawei да не бъде допускана в проекта 5G в Германия, настоя шеф на комисия

Изхождайки от опита, получен в борбата с коронавирсуа, китайският концерн Huawei не трябва да бъде допускан в създаването на инфраструктура за мобилни връзки от пето поколение 5G в Германия, настоя председателят на външната комисия в Бундестага Норберт Рьотген.

"Ние от собствен опит видяхме какви могат да бъдат последствията, ако вече не сме в състояние да произвеждаме такива прости прости продукти като защитни маски и зависим от такива страни като Китай", каза политикът в интервю за в. "Велт ам Зонтаг".

Рьотген, който е сред претендентите за председател на Христиан-демократическия съюз (ХДС), отбелязва, в такива критични проекти като мобилните мрежи – "нервната система на дигиталното общество", в частност 5G, е още по-важно Германия да не "попада в зависимост от компании, които са обект на влияние на китайската държава".

Производителите в сферата на 5G следва да бъдат проверени за благонадежност, казва той.

Правителството на Германия не желае да отстрани Huawei от търга за изграждане на инфраструктурата за мобилните мрежи 5G в страната. В същото време подготвеният от вътрешното министерство проектозакон за сигурността на инфраструктурата за 5G мрежите предвижда производителите на инфраструктура за 5G мрежите да бъдат проверявани за благонадеждност.

Американският президент Доналд Тръмп обвинява Huawei за това, че предоставя на китайските власти технологии за шпионаж. Той е против участието на компанията в изграждането на оборудването за 5G мрежите в САЩ и иска същото от съюзниците в ЕС.

В петък администрацията на президента Тръмп взе решение да се блокират световните доставки на полупроводникови материали и техника Huawei.

Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), което е агенция към Министерството на търговията на САЩ заяви, че е въведена промяна в правилата, която ще попречи на усилията на китайския технологичен гигант "да подкопае американския експортен контрол".

Мярката ще бъде "стратегически" насочена срещу "придобиването от Huawei на полупроводникова техника, която е пряк продукт на определени американски софтуери и технологии", посочват от ведомството.

От сега нататък Huawei и нейните доставчици на чипсет (набор от специализирани чипове за дънни платки) и полупроводници извън САЩ, които обаче базират дизайна си на дадена американска технология, ще трябва да търсят конкретни лицензи от Департамента по търговия на САЩ, за да придобият такава технология.

"Трябва да изменим правилата, използвани от Huawei и нейни филиал HiSilicon, и да предотвратим американските технологии да бъдат използвани за злонамерени дейности, противоречащи на националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ", се посочва в изявление на министърът на търговията Уилбър Рос.

В отговор Китай заплаши да забрани Apple, Cisco, Qualcomm, както и да отмени поръчки за самолети на Boeing.

Тази нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай идва само часове, след като по-рано в петък Huawei получи от американските власти поредно 90-дневно удължаване на общия лиценз на базираната в Шънджън компанията за работа в Съединените щати.

Последното удължаване на срока трябва да изтече на 13 август, заявиха от ведомството и добавиха, че "продължава да се оценяват последиците за националната сигурност и външната политика на компании и физически лица", които все още използват оборудване на Huawei.

Оставащият период трябва да бъде използван за подготовка за евентуално премахване на лиценза, съветва ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес