Шрьодер влиза и в управата на ТНК-ВР

Шрьодер влиза и в управата на ТНК-ВР

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер се е съгласил да влезе в съвета на директорите на руско-британската компания ТНК-ВР, съобщава на сайта си “Бритиш Петролуем“, която държи 50 на сто от ТНК-ВР.

Шрьодер ще е един от тримата независими директори в състава на съвета, останалите двама са председателят на управата на минната англо-австралийска компания “Рио Тинто“ и президентэт на Руския съюз на промишлените предприемачи Александър Шохин.

Шрьодер вече заема поста на председател на комитата на акционерите на “Норд Стрийм“, която е оператор на строежа на Северо-Европейския газопровод “Северен поток“, в който руската “Газпром“ държи 51 на сто.

Включването на независими директори в управата на ТНК-ВР бе решено през септември 2008 г. като едно от условията за туширането на конфликта между акционерите, свързани с вижданията за развитие на компанията. Разногласията продължиха близо година и приключиха с решението президентът на ТНК-ВР Робърт Дъдли да подаде оставка и в бъдещия съвет на директорите да влизат 11 души – по четирима от “Бритиш Петролеум“ и от руския консорциум AAP, в който влизат “Алфа Груп“, “Аксес Индъстрийз и “Ренова“, и трима независими.

След оставката на Дъдли на поста временно бе назначен Тим Самърс, шеф по производството и технологиите. За нов президент на компанията ще бъде назначен бившият генерален директор на “Норилски никел“ Денис Морозов, но кандидатурата му не е официално утвърдена.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?