Ще има ли нова Еврокомисия до края на годината? Зависи от Румъния

Фон дер Лайен чака еврокомисар от Букурещ, но там няма правителство

Ще има ли нова Еврокомисия до края на годината? Зависи от Румъния

Дали Урсула фон дер Лайен ще стане или не председател на Европейската комисия тази година, зависи от превратностите на румънската политика. Проблемът е, че Румъния все още не е излъчила кандидат за еврокомисар след като първоначално номираната Рована Плумб бе отхвърлена. В Румъния обаче няма правителството, което да номинира нов кандидат.

Лошо стечение на обстоятелствата за Лайен беше това, че по-рано този месец правителството в Румъния падна, след като министър-председателят от Социалдемократическата партия Виорика Данчила загуби вот на доверие в парламента, пише сайтът "Политико"

Румъния не е единственото главоболие за Урсула фон дер Лайен. Предложените от Унгария и Франция еврокомисари също бяха отхвърлени от комисии в Европейския парламент и новоиздигнатите кандидати сега минават през процедура на одобрение в ЕП. Следващият проблем е Великобритания, на която Лайен заяви, че трябва да предложи номинация в замяна на отлагането на датата за Брекзит.

Румъния обаче е единствената страна без правителство. Парламентът ще гласува нов кабинет на 4 ноември, но резултатът е неизвестен.

1 декември е възможно най-оптимистичната дата

В най-добрия за Лайен сценарий, мнозинството от румънските депутати ще подкрепят правителство на малцинството на Националната либерална партия. Ако това се случи и новият кабинет номинира еврокомисар следващата седмица, остават три седмици, в които да приключи цялата процедура по утвърждаването му и новата Европейска комисия да встъпи в длъжност на 1 декември. Това е възможно най-ранната дата, съгласувана от евродепутатите.

Ние сме готови да излъчим номинацията веднага, след като правителството положи клетва, каза говорителят на либералите, които са част от Европейската народна партия, каквато и Урсула фон дер Лайен.

Ако обаче правителството на либералите не получи подкрепа, политическата нестабилност в Румъния може да отложи старта на новата ЕК за 2020 година.

Фон дер Лайен поискала с писмо от Букурещ да издигнат кандидат

Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до Букурещ, в което отново настоява румънските власти да ѝ предложат име за нов еврокомисар, съобщи на пресконференция във вторник говорител на ЕК и уточни, че номинацията се очаква веднага след избора на правителство в Румъния.

От ЕК съобщиха още, че изслушванията на новопредложените за еврокомисари от Унгария и от Франция са преминали успешно в понеделник.

Фон дер Лайен е потвърдила възможностите на унгарския и на френския кандидат да бъдат еврокомисари и е съобщила оценката си на Съвета на ЕС. Сега следва тези двама кандидати да положат изпит пред Европейския парламент.

Преди ден ЕК уточни, че най-късно до 1 декември ще изчака с решението на въпроса дали еврокомисар да бъде предложен и от Великобритания. Досега се очакваше това да не бъде необходимо заради намерението на Великобритания да напусне ЕС тази седмица. След решението на ЕС да удовлетвори искането на Лондон за нова отсрочка на раздялата, Фон дер Лайен ще започне разговори с британските власти по въпроса за еврокомисаря, поясни говорител на комисията.

В Букурещ не бързат особено

В Букурещ обаче не бързат особено. Лидерът на либералите Лудовик Орбан, който бе натоварен да състави кабинет, се опитва да насрочи дата за гласуването му, но среща съпротива от социалдемократите на Данчила, които все още имат най-много депутати в парламента.

Това е, което е, хората ще ги съдят, коментира Орбан пред репортери.

Орбан е близо до това да си осигури необходимия брой гласове, за да стане министър-председател – към момента разчита на 225 депутати, но му трябват 233.

Това обаче не е единственият проблем. Социалдемократите заплашват да бойкотират гласуването на нов кабинет, с което вотът би бил невалиден.

Към бойкота възнамерява да се присъедини и малката лява партия "Про Румъния" на бившия премиер Виктор Понта. Но дори и да реши да участва във вота, тя няма да подкрепи кабинет на Орбан.

Едно от условията на Понта е бъдещият премиер либерал да номинира социалист за еврокомисар, защото ако предложи консерватор, ще наруши "равновесието" в Брюксел. Лудовик Орбан обаче отказвал.

Ако другата седмица не бъде утвърдено правителство на Орбан, никой не знае какво ще е решението, коментира Понта пред "Политико".

Данчила, която е все още министър-председател, но на преходно правителство, и президентът Клаус Йоханис трябва да договорят кандидат за еврокомисар. Което няма да е лесно, тъй като двамата са съперници на президентските избори на 10 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа