Ще тръгнат ли братята Магомедови по пътя на ЮКОС?

Магомед и Зиявудин Магомедови

Тверският съд в Москва постанови да бъдат задържани братята Магомед и Зиявудин Магомедови - милиардери и собственици на компанията "Сума". Двамата предлагали по 2,5 млрд. рубли, за да не попаднат в следствения арест или поне да се отърват с домашен арест, но въпреки това се озоваха зад решетките. И то въпреки че общата сума на предложената гаранция надвишаваше точно два пъти щетите, които според обвиненията те са причинили.

Делото получи и законодателно продължение във вид на два законопроекта, внесени в Държавната дума от президента Путин. Според тях за рушвет или подкуп се предлага като наказание "запор на имуществото на юридическото лице". Ако това законодателно нововъведение бе в сила по времето на делото срещу ЮКОС", компанията (б. прев.: на Ходорковски) би могла да бъде "реквизирана" буквално за два дни.

Кому е изгодно "делото Магомедови"?

Арестът на собствениците на компанията "Сума" разтресе руската управляваща номенклатура. Едва ли някой вярва в официалната версия - присвояване на пари, предвидени за изграждането в Калининград на футболен стадион за световното първенство през 2018 г. А да бъде наречена работата на търговската фирма "създаване на престъпна организация" пък е съвсем абсурдно.

Не е изненадващо, че се обсъждат десетина противоречащи си една на друга версии. И главният въпрос, разбира се, е: кой е организирал наказателното преследване срещу известните бизнесмени от дагестански произход? Тези версии може да бъдат изброени в низходящ ред според броя на техните поддръжници.

 

Най-разпространеният вариант е за всичко да бъде обвинен шефът на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин. Говори се, че той би могъл да има няколко мотива да изпрати Магомедови зад решетките.

Смята се, че Сечин има за цел или сам да седне на премиерския стол след началото на новия президентски мандат на Владимир Путин през май, или да постави на това място "свой" човек. За това обаче трябва да бъде отстранен Дмитрий Медведев. Отстраняването на Магомедови трябва да помогне за реализацията на този проект, защото се твърди, че двамата братя са били приближени както на самия шеф на правителството, така и на неговия най-близък съратник - вицепремиера Аркадий Дворкович. Последният, впрочем, отговаря за горивно-енергийния комплекс в правителството и е "апаратен" конкурент на Сечин. Така че ударът, насочен именно срещу Дворкович, е още една конспиративна версия, обясняваща задържането на Магомедови.

Освен това Сечин още през 2013 г. се опита да получи дял в морското търговско пристанище на Новоросийск, контролният пакет в което бе собственост на група "Сума" и на държавната компания "Транснефт". На теория това също е уместен мотив. А може да става дума и за опит за овладяване на изгодни договори за услуги с "Газпром", каквито по-рано със завидна честота получаваха именно братя Магомедови. Още през 2012 г., например, те се договориха с газовия монополист да развиват търговия с втечнен природен газ. Подозренията към Сечин като краен печеливш от неизбежния разгром на група "Сума" се засилват и заради това, че генерал Иван Ткачов, за когото се твърди, че е "разработвал" това дело, влиза в кръга на "силовиците", близки до шефа на "Роснефт".

Впрочем, обсъждат се и други версии. Например, че зад ареста може да стои шефът на "Транснефт" Николай Токарев. Този фактически съсобственик на Новоросийското пристанище е имал среща с президента в същия ден, когато следователите задържаха Магомедови. "Транснефт" води преговори със "Сума" да изкупи нейния дял в пристанището, а арестът на бизнесмен в Русия често се оказва просто начин да получиш намаление при продажбата на собствеността му.

Още една версия е дагестанска следа. Тази севернокавказка република има нов ръководител, Владимир Василиев, който вече няколко месеца извършва антикорупционна чистка, уволнявайки един след друг местни началници, включително министри, като ги заменя с външни хора от други региони. Така следите може да отведат и до Москва, а (оттам) да са решили да започнат с калининградското дело просто защото следствието по него вече отдавна е започнало.

Не е изключение, а система

Това е непълен списък на версиите. За редовия руснак обаче, предполагам, няма никаква разлика кой ще отхапе за себе си по-тлъстите дялове от собствеността на братя Магомедови. Неговият живот, също така, едва ли би станал по-лек, ако узнаеше как е била придобита тази собственост на дагестанските бизнесмени.

Важно е друго. Тези арести вече станаха нов етап по пътя на връщането към съветското правораздаване, което по подразбиране смяташе самата предприемаческа дейност за престъпление. По-рано страдаше, на първо място, самото физическо лице. Вкарваха го в затвора и го заставяха да продаде евтино компанията си. А ако човекът се запънеше, както бе по делото ЮКОС, даже на "силовиците" се налагаше месеци наред да се влачат по съдилища, за да успеят най-накрая да завладеят (чуждата) компания.

Внесените от президента в Държавната Дума законопроекти обаче улесняват работата. Те не случайно се появиха след задържането на Магомедови, чиято компания следствието вече фактически обяви за "престъпна организация". Новите поправки ще позволят за едно обвинение в даване на подкуп (че кой ли в Русия никога не е давал?) да се отнема вече не личното имущество, а собствеността на юридическо лице.

Очевидно е, че апетитите на руските силовици растат все по-бързо, а имуществото, което може да се завземе, става все по-малко. То постоянно е дефицитно, така че е решено процесът на "експроприация" да бъде опростен. И делото срещу Магомедови символизира нов етап в ликвидирането в Русия на понятията "частна собственост" и "предприемаческа дейност".

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят