Шулева: “Булгартабак“ източван чрез несъбиране на приходите от продажби

Шулева: “Булгартабак“ източван чрез несъбиране на приходите от продажби

От 2006 г. насам се наблюдава сериозно източване на двете цигарени фабрики на “Булгартабак“ – “Благоевград БТ“ и “София БТ“, чрез драстично увеличаване на несъбираемостта от продадени на дистрибуторите тютюневи изделия, заяви на пресконференция в понеделник Лидия Шулева, зам.-председател на партията. на Българска нова демокрация (БНД) и бивш вицепремиер и министър в предишния кабинет.

Тя подкрепи твърденията си с публичните отчети на тютюневия холдинг от Българската фондова борса за 2007 г. и 2008 г. Според представените данни докато през 2006 г. от 301.7 млн. лв. реализирани приходи от тютюневи продажби несъбраните вземания са били11 млн. лв., то година по-късно неплатените от дистрибутори пари са стигнали 236 млн. лв.

През 2008 г. данните са фрапиращи, защото вземанията от 254 млн. лв. почти се равняват на фактурираните 290.4 млн. лв., върху които са платени данъци, но реално не са влезли в касата на холдинг. Особено впечатляващ е случаят с “Благоевград БТ“, която при отчетени приходи за 2008 г. от 114 млн. лв. има да си прибира от дистрибутори 150 млн. лв., посочи Шулева, която бе отстранена от правителството на Симеон Сакскобургготски след като се провали продажбата на “Булгартабак“. Договорената в началото на 2004 г. сделка с “Бритиш-америкън табако“ бе бламирана от ДПС, което и тогава бе коалиционен партньор в управлението на страната.

Според Шулева някой е имал интерес от осуетяването на сделката за приватизация през 2004 г., за да може да бъдат източени средства. По думите ѝ няма как другояче да се нарече умишленото неприбиране на такива огромни суми освен “източване или кредитиране на дистрибутори, които по всяко време може да решат да обявят фалит и после “Булгартабак“ нека ходи да си търси парите“.

Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на холдинга, или ръководството на дружеството нека обяснят как кредитират с оборотни средства фирмите, на които продават стоката си,призова Шулева, която е внесла такова парламентарно питане към министъра принципал Петър Димитров.

От “Булгартабак“ обещаха да дадат пресконференция по въпроса във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?