Швеция очаква трета вълна на заразата с коронавирус

Министърката на здравеопазването Лена Халенгрен

Швеция, известна със своя по-гъвкав подход в борбата с коронавируса в сравнение с други европейски държави, планира да затвори спортните зали, ресторантите и фризьорските салони, изправена пред опасна трета епидемична вълна, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

Това решение е взето в рамките на закон, одобрен от парламента в началото на годината. Нормативният акт временно дава на правителството нови правомощия, включително да затвори ресторанти и магазини.

В случай че процентът на заразяване се влоши значително, правителството ще трябва да прекрати някои дейности, предупредиха днес властите в специално съобщение.

Спортните зали, басейните, фризьорските салони, кафенетата и ресторантите са конкретно споменати в съобщението на шведското правителство.

Понастоящем не смятаме, че ще се наложи (да прекратим тези дейности), но, разбира се, няма да чакаме да стане твърде късно, заяви на пресконференция министърката на здравеопазването Лена Халенгрен.

Противно на разпоредбите, наложени на други места в Европа, скандинавската страна възприе различна стратегия, основана главно на препоръки, без карантина и почти без ограничителни мерки, отбелязва АФП.

Що се отнася до предпазните маски, дълго време нямаше препоръка за носенето им на обществените места. От 7 януари те се препоръчват официално в обществения транспорт, но само в пиковите часове.

Макар стратегията да остава не така строга, както е в редица други държави, от ноември, с поредици от мерки, Швеция затегна ограниченията, в условията на силна втора епидемична вълна.

Това се отнася по-конкретно за масите в ресторантите и за преминаването към дистанционно обучение в гимназиите.

По последни официални данни скандинавската държава с 10,3 милиона население е регистрирала над 610 000 случая на коронавирус. 12 487 човека са починали.

От средата на декември броят на новите случаи на денонощие намалява, но този спад наскоро спря и здравни експерти сега се опасяват от трета епидемична вълна.

Споделяне

Още от Коронавирус