Си Ен Ен: Ким Чен-ун ще се срещне с Тръмп в демилитаризираната зона

ООН обеща пълна подкрепа за бъдещи разговори между Северна и Южна Корея

Антониу Гутериш
Южнокорейският президент Мун Дже-ин е убедил севернокорейския лидер Ким Чен-ун да се съгласи предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп да се състои в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен осведомен източник.  
 
Мун и Ким се срещнаха в Панминчжон в ДМЗ в петък. Според източника на Си Ен Ен има "голяма вероятност" срещата с Тръмп да се състои на същото място, като е възможно някои от събитията да бъдат на северната страна на демаркационната линия. 
 
Мястото било най-подходящо от логистична гледна точка за Ким, понеже медийното оборудване вече е налице, което би позволило срещата да се състои "в края на май", твърди източникът. Според него пътуването до северната част на демилитаризираната зона би дало на Тръмп шанс да влезе в историята. Южнокорейският президент също щял да участва в срещата по някакъв начин.
 
Според висш служител от администрацията идеята за среща в ДМЗ не била изненада за сътрудниците на Тръмп, тъй като президентът говорил за нея през целия уикенд и я споменал в разговора си в неделя с президента Мун Дже-ин, отбелязва Си Ен Ен.  
 
Тръмп се изказал ентусиазирано за идеята пред журналисти в Белия дом в понеделник. "В това има нещо, което ми харесва, защото, когато сте там и нещата се получат, ще има голям празник на място, а не в трета страна", пояснил той.
 
Телевизионните камери следяха всяка стъпка от срещата между лидерите на двете Кореи в петък. Тръмп също искал да бъде заснет в подобни сцени, когато стане първият действащ президент на САЩ, който се среща със севернокорейски лидер.
 
Той силно желае да бъде част от "ръкостискане през границата", но също така иска снимките да документират момента, ако реши да стане и да си тръгне от преговорите, добавя анонимният източник, цитиран от Си Ен Ен.
 
На този фон генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е обещал "пълната подкрепа" на организацията за по-нататъшни разговори между Северна и Южна Корея, съобщи Асошиейтед прес.
 
Гутериш е "готов да обсъжда възможните форми на подкрепа", уточни неговият говорител Стефан Дюжарик.
 
По време на телефонен разговор с Гутериш южнокорейският президент Мун Дже-ин е помолил за подкрепата на ООН за проверка на "предстоящото закриване" на ядрения полигон на Северна Корея.
 
Мун също така е помолил за подкрепата на Организацията за прилагането на споразумението между Северна и Южна Корея за "трансформиране на демилитаризираната зона в зона на мира". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят