Сидеров е против оттеглянето на Манолев за транспортен министър

Лидерът на "Атака" подозира, че другите "Патриоти" ще му извъртят номер за евроизборите

Волен Сидеров, сн. БГНЕС

Лидерът на "Атака" и съпредседател на съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" (ОП) Волен Сидеров е против оттеглянето на номирания за транспортен министър Александър Манолев. Това обяви той в неделя, ден преди коалиционният съвет ГЕРБ - ОП да реши окончателно тримата нови министри на мястото на подалите оставки. Сидеров каза още, че различията в ОП са" идейни" и поиска още тази седмица да стане ясно как ще се явят на предстоящите евроизбори догодина. "Няма да ги чакам следващите месеци, след което в 12 без 5 някой да извърти някакъв номер", каза пред БНР Сидеров, който в последните месеци е в открита война с вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който също е съпредседател на ОП.

Той освен това допусна, че ако има правителствена криза, която не може да бъде разрешена е възможно да се стигне до предсрочни избори: "Всичко е възможно. Ако всеки ден от някой сайт излиза нещо и се блокира работата на кабинета, може да стигнем до избори".

Беше излишно да се задълбаваме в процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, коментира той по повод отложеното гласуване на трите министерски оставки и избора на нови министри тази седмица. Причина за фала бе липсващият указ на президента Румен Радев за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, който след това да бъде избран за вътрешен министър.

"Попитах дали не може без подпис на този указ да изгласуваме министрите, казаха, че може, но после можело да стане усложнение. По тази логика излиза, че Младен Маринов трябва цял живот да е главен секретар на МВР, ако президентът не му подпише указа за освобождаване. Можеше и без тези игри на процедурни упражнения и да не възбуждаме излишна драма между институциите, защото и без това между президентството и правителството  непрекъснато прехвърчат искри. Това не е добре и е излишно", каза лидерът на "Атака".

Президентът оправда неподписването на указа с това, че не е имало съгласувателна процедура, каквато се изисква по закон. Искането на Министерския съвет за освобождаването на Маринов е постъпило в президентството в сряда сутринта, а планираното гласуване на оставките и новите министри – за четвъртък сутринта, когато Радев вече бе заминал на двудневно посещение в Рига. Председателят на НС Цвета Караянчева каза, че се чула с него по телефона и останала с впечатление, че като се върне, ще подпише. Това не попречи да плъзнат подозрения, включително от страна на Сидеров, дали пък президентът умишлено не пречи.

Отложеното гласуване в парламента обаче даде възможност на номинирания за нов министър на транспорта Александър Манолев да се откаже от поста, мотивирайки се с "координирана атака" срещу него и кабинета от "определена група", която той не назова.

Волен Сидеров обаче защити кандидатурата на Манолев и преразказа написаното от близките на Пеевски медии, които и в този случай претоплиха любимата си конспирация за кръга "Капитал".

"Тук имаме една политическа опонираща групировка. Не казвам хубаво, лошо. За това, че Манолев е бил в тази фирма или в онази фирма, не е повод да подава оставка. Аз съм на мнение, че Манолев не трябваше да подава оставка, просто защото сайтът "Капитал" е написал нещо. "Капитал" по този начин може да управлява държавата. Нападението над Манолев беше изкуствено и клякането пред тази атака, за мен, беше грешка, защото показваш, че могат да те манипулират", каза Сидеров.

Оттеглянето на Манолев стана малко след като "Капитал" припомни, че той е бил подсъдим за транспортен инцидент преди няколко години, както и странните му бизнес съдружия.

В понеделник коалиционният съвет на управляващата коалиция ще номинира нов кандидат за поста, също от ГЕРБ, от чиято квота и са напускащите министри на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. С оставките си, поискани от премиера Борисов, те поеха политическа отговорност за автобусната катастрофа край Своге със 17 жертви.

"Трябва да се обсъди дали трябва да се оттегли Манолев. Трябва да се обсъди дали е нужно и дали трябва да се подаваме на всеки един такъв удар от страна на политико-бизнес кръгове. Тогава ставаме заложници", настоя Сидеров.

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ обаче заяви, че Александър Манолев не се оттегля заради медийните провокации.

"В тази ситуация трудно би управлявал това министерство и вероятно ще бъде поставен на непрестанен медиен натиск, което за всеки човек, който заема толкова тежък пост, защото министерството на транспорта е изключително тежко министерство с много проблеми и интереси, си е направил преценката", каза той пред БНР.

Лидерът на "Атака" похвали кандидатурата на предложения за вътрешен министър Младен Маринов: "Той е човек от системата. Досега имаше доста несполучливи министри. /.../Той е минал през всички етапи на йерархията, познат от хората и познаващ самата система. Дали той е подходящ или не е преценил премиерът. Нека той да защити неговите качества".

Според Волен Сидеров ще бъде от решаващо значение дали премиерът Бойко Борисов ще защити Виктор Орбан в Съвета на ЕС: "Защото за неговото политическо бъдеще ще бъде решаващо. Ако той го разбере това, ще вземе правилното решение. Няма значение, че Полша, Чехия или Словакия също ще защитят Орбан. Важно е как ще се държи България в този момент. Аз вече дадох заявката в парламента. Надявам се да бъде на това ниво, което го изисква историческия момент".

Споделяне

Още по темата

Още от България