Сидеров щурмува вестникарска редакция

Сидеров щурмува вестникарска редакция

След като вече е обвиняем за хулиганство по повод инцидента на магистрала “Тракия” миналата пролет, в петък лидерът на “Атака” Волен Сидеров с внушителна подкрепа на свои сподвижници е нахлул в редакцията на седмичния таблоид “168 часа” на столичния бул. “Цариградско шосе”, за да иска обяснение на невярна, според него, публикация.

Това е станало в петък по обед, съобщиха от медията. Екшънът се разиграл заради статия във вестника, озаглавена “1 600 000 лв. дало ДПС на “Атака”.

Охраната не могла да ги възпре и щурмуващите нахлули първо при главния редактор на всекидневника “24 часа”. Волен Сидеров искал да получи обяснения от Венелина Гочева за пуснатия материал. Въпреки уверенията, че тя не е в кабинета си, депутатът изблъскал охраната и след като лично се уверил, че Гочева я няма, поискал среща от главния редактор на “168 часа” Николай Пенчев.

Хората на Сидеров засипали Пенчев със заплахи. “Дробчетата ще ти извадим и ще те чакаме пред вас”, крещели атакджиите според информацията до медиите, разпространена от седмичника.  Според тях сподвижниците на Сидеров обявили, че “всички журналисти от вестника ще бъдат “оправени без съд и присъда”. В съобщението на медията се казва още, че Сидеров дошъл с около 150 души, сред които и депутати от “Атака”.

Част от тях претърсили редакцията стая по стая, за да намери виновника за публикацията, в която се твърди, че ДПС финансирало кампанията на “Атака” за парламентарните избори. В публикацията си таблоидът се позовава на лидера на неправителствената организация Сезгин Мюмюн. Пред вестника той твърди, че притежава копие на вътрешнопартиен документ на ДПС, в който Ахмед Доган се уведомява, че парите са предадени на Волен Сидеров.

Депутати от ДПС определиха публикацията като “пълна фантасмагория”.

Цялата акция по нахлуването е била заснета от камера на близката до “Атака” кабелна телевизия “Скат”.

Ръководствата на двата вестника са подали сигнал до полицията близо час след инцидента. Уведомена е и прокуратурата. По записи на охранителните видеокамери и по снимки, направени от фоторепортерите на изданията, нападателите вече се издирват от Първо РПУ.

От Софийската районна прокуратура по-късно през деня съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство.

Волен Сидеров определи като "върха на клеветата, лъжата, долна интрига и пълна свинщина" публикацията, че ДПС е дало на "Атака" пари за изборите. Във всеки свой брой този вестник публикува клевети и неверни неща за "Атака", добави Сидеров, цитиран от БТА. Според него това е изпълнение на поръчки. Той обяви, че е отишъл в редакцията на вестника, за да поиска опровержение за “неверния материал”.

Сидеров каза, че не е нахлул, а е влязъл най-нормално, за да връчи лично писмо на главния редактор. На въпрос дали с него е имало 150 души, Сидеров заяви:  "Не, имаше 15 хиляди човека. И всички те се събраха в асансьора. Явно на страха, или по - скоро на гузната съвест, очите са големи".

По-рано Сидеров съобщи кулоарите на парламента, че Атака” подготвя проектозакон за печата, защото в момента няма регулация за тези издания. Такъв род клевети ще бъдат преследвани от мен докато съм жив, каза Сидеров. Пари ДПС на “Атака” никога не е давало. Това е толкова далеч от истината, колкото от Земята до Сатурн, добави Сидеров.

В открито писмо до главния прокурор Борис Велчев Сидеров е изложил процедурните нарушения по следствието срещу него за инцидента на магистрала “Тракия”.

Според лидера на “Атака” коментарите на Велчев за неговата вина доказвали, че делото е политическо. Сидеров смята, че причината за кампанията срещу него е нарастващият рейтинг на партията, който по негови неофициални данни минавал този на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?