Сигнал за строеж на път в защитена местност заради тв шоу

Сигнал за строеж на път в защитена местност заради тв шоу

Телевизия прокарва незаконен път в защитена местност и ограничава достъпа на посетители до плаж в Странджа, предупреди неправителствената коалиция "За да остане природа в България". Става дума за плаж "Листи", който е в Природен парк "Странджа" и се намира близо до село Синеморец.

До плажа е нямало лесен достъп за автомобили, но е прокаран незаконен път в гората, а плажът е блокиран за посетители от телевизионна продукция, която снима своето шоу там, предупреждават природозащитниците.

Във Фейсбук групата "Да запазим Корал" жена на име Гери Николова показва как множество дървета непосредствено зад плажа са изкоренени, а мястото е минавала тежка техника. Тя добавя, че е била посрещната от "снимачен екип с много техника".

По думите ѝ в района се снима новото предаване на "Нова телевизия" - "Игри на волята", което трябва да започне да се излъчва през есента. Николва уточнява още във видеото, че снимачният екип ѝ е обяснил, че плажът е нает до септември, за да се заснеме продукцията.

"Плажът е част от природен парк "Странджа" и е част от защитена местност "Силистар" и не трябва да им достъп на тежка техника", обяснява жената. От видеото се вижда, че на плажа и в гората са разположени тоалетни и друга инфрасктруктура.

"За да остане природа в България" припомня, че в началото на годината беше направен опит да бъде отдаден под наем "Липите", който е един от последните незастроени плажове с ограничен достъп на МПС в Странджа.

След граждански натиск и медийно внимание министърът на туризма отмени заповедта за отдаване под наем на "Липите". Сега обаче се оказва, че в природния парк отново има съмнения за извършени тежки нарушения.

“Нарушителят може да бъде да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв за деянието си съгласно Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон. Незаконните дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен”, съобщава природозащитната коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България