Симеон: Дадохме ясен сигнал на НАТО, че сме отговорни партньори

Встъпително изказване на премиера след гласуването на парламента

С резултатите от гласуването България дава ясен сигнал на алианса и на коалицията, че сме отговорни партньори и че се уважават демократичните принципи. Считам, че през последните дни се е спекулирало много, най-вече слухове, които са дали понякога впечатлението на разногласие и подобни явления. Мога да ви успокоя и да ви кажа, че отвътре, бидейки запознат, няма това. Мисля, че трябва да преминем към по-градивните и по-практичните неща.

Г-н премиер, защо писмото-искане не бе дадено на президента?

Има в международните спогодби адресати, които да получат един документ. Особено г-н президента, разбира сеq е в течение на тия правила и начини и не е нещо, което може да се тълкува по отрицателен начин.

Не се ли предрешава с текста на днешното решение позицията на България, че е против втора резолюция? Това ли означава текстът?

Както виждате всичко е условно. Ако сте чули и изказването ми и сте прочели решението на МС, тук се говори за подготовка на едно действие, което още не е приложено, понеже се опитваме по всички възможни начини да се преодолее кризата.

Ще поемете ли лично отговорността, че вкарвате държавата във война?

Това е такава, бих казал, нереалистична... Не е реалистичен въпросът, дори ако се твърдят подобни работи, които не уважават парламента, в некои вестници. Такива времена са минали. През 2003 г. в една демокрация, както е Народна република България...пардон - Република България - няма опасност от подобни работи. Но едно е ясно, правителството, разбира се, поема отговорността и затова ще е благодарно, ако може да управлява по отговорен начин и без прекалено много слухове или намеци.

Защо България не може да договори предварително разходите ни за операцията?

Ние сме договорили не малко работи, продължава да се договаря и можете да си представите, че главната ни цел е именно да защитим по най-добър начин интересите на страната. Понякога има, бих казал, малко наивни заключения, говори се за Турция и България. Турция е пълноправен член /бел.ред. - на НАТО/ преди всичко, разполага с огромна територия и армия и е непосредствен съсед на Ирак. Значи да се претендира, че ние имаме същите козове или имаме същия начин да изискаме от алианса или от САЩ, ми се струва, че съвсем не е реалистично.

Ще дадете ли и какви ще бъдат допълнителните гаранции на жителите около Сарафово?

За тях ще бъде специално осигурено, тъй като ще има мерки за самото летище, тъй като там ще бъдат тези самолети цистерни и ще се нуждаят от допълнителна охрана. Така че населението там, мисля, че са в привилегировано отношение. А пък е ясно, че от Ирак до тук има доста голямо разстояние, за да се помисли, че би имало някакви действия от страна на иракските въоръжени сили.

Ще има ли специални мерки за сигурност?

Ще има, разбира се. Ще се постъпи нормално при такива положения. Всичко се прави по нормален начин - без паника, без да се преувеличава, без да се акцентират негативните теми.

Какви гаранции за националната сигурност ни обещават от НАТО?

Това вече е било дискутирано в предишните кризисни моменти. Още повече сега, като вече сме кандидат-член и вече сме получили поканата, също правила, които се описват, ясни са. Мисля, че по Интернет има подробности.

Вчера генералният секретар на НАТО каза, че не може да даде гаранции за България?

Мисля, че никой не може да даде абсолютни гаранции за нищо при асиметрични войни. Може би тук има хора, които са били в кризисни действия и са видели тази опасност. Мисля, че генералният секретар с пълно право отговаря по този начин. Затова не иска да каже, че сме получили както всички други държави членки необходимите гаранции. Няма да сме последните и единствените, които няма да си извоюват гаранциите. Можете ми вервате в това.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?