Синдикатите поискаха по-високи заплати за учителите от октомври

Сн. БГНЕС

Учителските заплати да се увеличат с 18% от 1 октомври, а не от 1 януари догодина поиска Синдикатът на българските учители в петък. Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че в бюджета за тази година актуализация на възнаграждението на преподавателите не е предвидено, но ако бюджетът позволява, ще се водят разговори тя да бъде изтеглена с няколко месеца.

Всъщност правителството направи това през миналата година, когато вдигна заплатите на учителите с 15% от септември. При формирането на бюджета за тази година беше обяснено, че за 2018 г. актуализация не се предвижда, тъй като ръста на възнагражденията през миналата година бил изпреварващ и трябвало да се случи през тази година. В правителствената програма е заложено двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева ръста на преподавателските възнаграждения трябва да се изтегли от октомври, тъй като през тази година ще се пенсионират 4200 учители и трябва да се мотивират младите хора да влязат в образователната система. За ръст от 18% били нужни 93 млн. лева.

Средната възраст на българските учители сега е между 52 и 55 години, като нашата цел е да има кадрово обезпечаване на образователната система - с квалифицирани и добре подготвени кадри, обясни Такева. По думите ѝ това е един голям проблем, а друг е свързан с преодоляването на феминизацията на учителската професия.

"Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху които има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в някои училища брутните заплати надхвърлят 1500 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?