Синдиците си върнаха контрола върху сградата на КТБ

Синдиците си върнаха контрола върху сградата на КТБ

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) си върнаха контрола върху сградата на банката на пл. "Гарибалди" в София, която е паметник на културата. Това е един от основните резултати от т. нар. "дело за 102-та милиона лева".

Въпросното дело доведе до огромен скандал в апелативния съд след разкритията на съдия Милен Василев. Магистратът обяви, че търговският спор неправомерно му е отнет от председателя Даниела Дончева, която си е го е възложила сама на себе си. Василев изказа и своите съмнения за корупция по този случай. Това наложи проверка на Върховния касационен съд, който откри нарушения на случайното разпределение на делата в САС, а прокуратурата на свой ред не откри престъпления в действията на съдия Дончева.

Накрая шефката на съда си направи отвод, а делото бе разпределено на съдия-докладчик Мадлена Желева, която го реши.

Софийският апелативен съд (САС) се произнесе, че основният прокурорски свидетел по делото "КТБ" - Бисер Лазов, дължи на фалиралата банка 102 милиона лева, съобщи специализираният сайт "Де факто".

По делото апелативният съд изцяло уважи претенциите за натрупан дълг на фирмата на Бисер Лазов "Евробилд 2003" към компанията "Ню кооп инвест" АД. Сайтът "Де факто" припомня медийни публикации, че управителят на "Ню кооп" Ненчо Трифонов е шурей на Бисер Лазов.

Фалиралата КТБ влезе по делото през миналата година, когато "Ню кооп" прехвърли всичките си вземания на банката. Сред тях е и ипотеката на сградата на ул. "Граф Игнатиев", където бе централата на КТБ. Сега сградата отново е в контрола на синдиците на КТБ, след като съдът призна вземанията на "Ню кооп" от "Евробилд".

Фирмата на Лазов "Евробилд" е описана по делото за източване на банката. Прокуратурата твърди, че тя е разпродавала или залагала активи с цел после те да бъдат оформени като дълг срещу собственост. А в момента и тази фирма е в производство по фалит.

Така с решението на апелативния съд фалиралата КТБ става кредитор на фалиралата фирма на Бисер Лазов.

Делото между фирмата на Бисер Лазов и тази на Ненчо Трифонов се водеше за признаване на дълговете от 102 млн. лв. Въпреки съгласието между „Ню кооп“ и „Евробилд“ за наличието на вземанията, съдът по несъстоятелността отказва да впише „Ню кооп“ в списъка на кредиторите заради непредставяне на документи.

В отделно дело съдия Татяна Костадинова от Кюстендил също отхвърли иска, защото няма доказателства, че вземанията действително са съществували преди откриването на производството по фалита на "Евробилд". Тя обявява, че представените документи са симулативни и нищожни. Точно това решение бе оспорено пред Софийския апелативен съд.

Апелацията обяви, че щом страните са се договорили за вземанията и са сключили споразумение за това, останалото няма значение. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?