Синята коалиция: "Катуница" се употребява политически с предизборни цели

Синята коалиция: "Катуница" се употребява политически с предизборни цели

Трагедията в Катуница се употребява политически с предизборни цели, обяви в четвъртък Синята коалиция в специална декларация и обвини ГЕРБ, че по този начин се стреми да постави под контрол ромския вот в страната.

В декларацията се заявява, че в годините на прехода у нас се прокарва митът за българския етнически модел, който е продължение на етническата политика на БКП и Държавна сигурност.

Този модел според Синята коалиция включва затваряне на малцинствата в гета, налагане на страх у хората чрез репресии, създаване на псевдоелити, вербувани от ДС и привилигировани от милицията. Като типичен пример е посочен Ахмед Доган, "известен като агент "Сава" на ДС". Тази политика ескалира догоненията срещу българските турци през 80-те години.

"В посткомунистическа България основна характеристика на модела е корумпирането на водачите на малцинствата и чрез тях установяване на контрол върху гласуването на турците и ромите. Същата политика обслужваше коалициите на НДСВ, ДПС и БСП. По време на техните правителства привилегиите, недосегаемостта и корупцията обхванаха значителна част от местния елит на малцинствата.

Приносът на ГЕРБ към този модел е опитът да установи контрол върху част от етническия вот чрез рекет върху водачите на ромите", се казва в декларацията.

Като първи такъв опит се оценяват частичните избори в Разлог през 2009 г., когато между двата тура с цел сплашване били арестувани ромски лидери, което епроменило изборните резултати.

"Политическата употреба на трагедията в Катуница е с предизборни цели. Под прикритието, че се борят с ромската престъпност като същевременно защитават ромите от насилие, ГЕРБ се стремят да поставят под контрол ромския вот в страната", заявява Синята коалиция.

В деларацията се посочва, че от тази политика на управляващите печелят както "Атака", заради усилването на междуетническото напрежение, така и ДПС, заради увеличаването на страховете сред българските турци.

Това няма нищо общо с демократичния избор на гражданите. Това заплашва провеждането на свободни и честни избори в страната. Има опасност изборите през 2011 г. да възстановят страха като политически фактор и да закрепят трайно политическата корупция и злоупотребите с вота на малцинствата. Ако това се случи, въпреки членството си в НАТО и ЕС, България ще стане резерват на посткомунизма в Европа", се казва в заключение на декларацията на синята коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България