Синята коалиция призова Лекарският съюз да продължи преговорите

Синята коалиция призова в понеделник ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) да се върне в преговорите за подписване на Националния рамков договор за 2010 година. От Демократи за силна България (ДСБ) заявиха, че БЛС да преразгледа решението си за оттегляне от партньорство с Министерството на здравеопазването (МЗ) по провежданата здравна реформа.

Съсловната организация на лекарите обяви оттеглянето си в неделя и обвини здравния министър и правителството в липсата на стратегия за реформата.

Ако БЛС наистина се оттегли, реформата ще бъде блокирана, каза членът на ръководството на ДСБ Петър Москов. Той напомни, че Синята коалиция има споразумение с ГЕРБ за извършване на структурни промени, заради което са отпуснати 350 млн. лв. повече за болнична и доболнична помощ в бюджета за следващата година.

"Това е доказателство за ясна воля на мнозинството за започване на реформи. Затова БЛС трябва да се върне на масата за преговори", призова организацията Москов. Той уточни, че парите ще се дадат при извършването на необходимите реформи.

"Има мнозинство, което е осигурило финансиране на системата на здравеопазването, и има опасност тези пари да не бъдат усвоени, защото на някого не му харесват определени детайли", коментира още Москов.

От СДС също излязоха с декларация, в която се казва, че конфликтът между министерството и съсловната организация само "задълбочава здравните проблеми на българските граждани".

"Няма нито една основателна причина професионално-съсловни организации да бъдат изолирани в процеса на трудната здравна реформа, но няма и разбираема за пациентите причина БЛС да се дистанцира от тези процеси", се казва в декларация на Националния съвет на партията.

СДС обяви, че ще предложи на ГЕРБ очертаването на конкретни срокове за провеждане на реформите в здравния сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?