В здравеопазването цари хаос, правителството няма стратегия

В здравеопазването цари хаос, правителството няма стратегия

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да участва в провежданата реформа в системата на здравеопазването и оттегля доверието си от здравния министър Божидар Нанев и неговия заместник Валери Митрев. Това се заявява в декларация, изпратена до премиера Бойко Борисов, председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов и министъра на здравеопазването Божидар Нанев.

БЛС вади и своите представители от преговорите за подписване на Национален рамков договор за 2010 година.

Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обясни в неделя, че снемането на  доверието не означава искане за оставки на министъра и неговия заместник. "Нека те сами да решат дали могат да останат на тези  постове", каза Райчинов.

Според него новото правителство няма  ясна стратегия за развитие на здравеопазването, в системата цари има хаос от който страдат и пациенти, и лекари.  Вината  за този хаос  не била на премиера Борисов, а на хората около него, като всеки правел "каквото си е наумил без съгласуване между институциите".

Няма полза да излизаме по площадите с плакати и да крещим, каза председателят на БЛС, запитан дали лекарите ще организират  протести.

От лекарския съюз обявиха, че могат да поемет гаранция  за здравето на пациентите, но само в рамките, определени от политиците.

Ще посъветваме нашите млади колеги да напуснат страната и да отидат там, където има нормална здравна система. Ще ги посъветваме да не подписват унизителните договори с НЗОК, казаха още от БЛС.

По данни на съюза по 500 лекари годишно напускат професията. Имало видове специалисти, които вече липсват дори и в София, като например патоанатоми и педиатри.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?