"Синьо единство" остана извън Реформаторския блок и се разцепи

Надежда Нейнски.

"Синьо единство" на Надежда Нейнски остава извън Реформаторския блок (РБ). Ръководството на партията е решило в събота да не подписва споразумението за създаване на политически съюз, парафирано преди ден от петте останали формации в блока. Тази развръзка беше очаквана, след като миналата седмица ДСБ поискаха изключване на "Синьо единство" от РБ заради несъгласието, изразено от хората на Нейнски по 90 на сто от въпросите и опитите на бившата председателка на СДС да всява разделение.

Междувременно бившият председател на СДС Мартин Димитров заяви през седмицата, че би напуснал Надежда Неински, но остава в Реформаторския блок, защото той е единствената алтернатива на сегашното управление. В събота бе потвърдено, че той вече е подал молбата си напускане.

От "Синьо единство" дадоха противоречиви обяснения за разрива с РБ. Според председателя му Христо Панчугов РБ се е отдръпнал от първоначалната идея, нямало достатъчно спойващи елементи. В събота той заяви, че партията му е била извадена "служебно" от преговорите за общия съюз.

Освен това хората на Нейнски са обидени от подмяната на преговорите и включването към блока на частни лица като Мартин Димитров. "Синьо единство" не получили и детайли от подготвянето споразумение.

Оттук нататък разглеждаме Реформаторския блок като конкурентен проект, каза Панчугов. "Синьо единство" продължава да подкрепя платформата на блока и изготвените пакети от мерки в областта на икономиката и правосъдието, но изтегля представителите си от всички структури на обединението.

В петък пет партии подписаха коалиционно споразумение за явяване с единна листа на предстоящите през май европейски избори. Спорът кой да бъде водач на листата – Надежда Нейнски или Меглена Кунева - е поводът "Синьо единство" да остане извън Реформаторския блок, разкри в петък Мартин Димитров.

"Синьо единство" ще участва в предстоящите европейски избори догодина. Дали ще се яви самостоятелно или в коалиция с други партии ще стане ясно в края на януари, когато ще се проведе националната конференция, каза Панчугов.

"Просто отказваме да влезем в нещо, което още не е създадено", допълни той. Според него повтарянето на стари грешки със създаването на коалиции, които след това се разпадат, е дефиниция на думата "глупост".

Главният секретар на "Синьо единство" Димитър Иванов заяви, че с подписването на споразумение с ДСБ от името на "Национален съюз Единство" председателят на съюза Петър Славов и Мартин Димитров са злоупотребили с регистрацията на гражданското сдружение. Славов и Димитров подписаха в сряда документ за взаимодействие с ДСБ, с който гарантираха "гражданска квота" на съюза в листите на партията за бъдещи избори. Членове на ръководството на съюза оспорват споразумението.

"Единствената отговорност, която може да бъде търсена на Мартин Димитров, е пред неговата съвест", заяви Панчугов. Димитър Иванов сравни напускането на Димитров, Славов и още двама членове на ръководството на партията с напускането на депутати от групата на ГЕРБ.

Надежда Нейнски заяви, че партията подкрепя платформата на Реформаторския блок, но не и начина, по който се заявява, че тя ще се реализира, защото той не отговаря на очакванията на хората.

"Хората от протестите не припознаха в достатъчна степен Реформаторския блок. Това е един смущаващ извод, който всички трябва да направим, защото новаторството трябва да бъде припознато най-вече от младите, лицата на протестите и студентите", каза тя.

Според нея са необходими реформаторски политики, които да следват посоката, заложена от единствените две реформаторски правителства след 1989 г. - на Филип Димитров и на Иван Костов.

Предложението на председателя на ДСБ Радан Кънев за прекратяване на преговорите със "Синьо единство" беше направено още преди да започне разговорът за общо явяване на тези избори, каза още Нейнски.

"Синьо единство" се роди в края на миналата година, след като част от сините депутати начело с тогавашния им лидер Мартин Димитров и евродепутата от тогавашната "Синя коалиция" Надежда Нейнски се отцепиха от СДС в знак на несъгласие с политиката на слугинажа към ГЕРБ, водена от ръководството на партията начело с Емил Кабаиванов. Кабаиванов и хората му междувременно бяха разтрогнали съюза с ДСБ, но "Синьо единство" и ДПС влязоха в преговори за общ съюз на парламентарните избори през май тази година. Малко преди регистрацията на листите в ЦИК "Синьо единство" се оттеглиха по причини, които останаха крайно неясни. Формацията на Нейнски не взе участие в изборите, но и престана да критикува ГЕРБ, а ДСБ не успя да влезе в парламента.

Двете формации се оказаха отново заедно в учредения след изборите Реформаторски блок, който първоначално включваше шест партии. Зелените първи се оттеглиха, тъй като изборите за Европейски парламент са първите, на които ще се яви РБ и българските Зелени смятат да водят кампания, подчинена на политиката на европейките Зелени, докато останалите партии в блока споделят дясноцентристката платформа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?