"Сирма" пусна безплатното приложение Medrec:M - личен медицински картон

"Сирма" пусна безплатното приложение Medrec:M - личен медицински картон

Една от големите български софтуерни групи "Сирма" обяви, ме е пуснала безплатно приложение Medrec:M.

Мобилната апликацията представлява личен медицински картон, в който всеки въвежда доброволно данни за здравния си статус, симптоми, резултати от изследвания, проведени лечения. При нужда от лекар или консултация той може да ги изпрати на доктори, регистрирани в платформата.

Мобилното приложение е достъпно за Андроид платформа. Притежателите на iPhone, ще могат да имат достъп до него след 10 дни.

Новият продукт на компанията е част от серия приложения на "Сирма", свързани със здравето в помощ на хората и лекарите. Целта е осигуряване на по-добро здравеопазване, по-пълноценен и дълъг живот.

Технологията, базирана на изкуствения интелект, ще се грижи потребителите да са по-добре информирани и ще помага на лекарите за по-добро диагностициране и лечение. Приложението ще следи за опасни състояния и ще предупреждава за тенденции в изменението на важни здравни показатели в по-дълги периоди от време, които иначе биха останали незабелязани, посочват от "Сирма".

Medrec:M осигурява и канал за комуникация със здравните власти. Потребителят може да предостави анонимна информация с цел оценки и предвиждания свързани със здравословното състояние на населението. Продуктът дава възможност да се участва на доброволен принцип в анкети и проучвания за преход към по-добро здравеопазване.

Другите продукти на "Сирма" от здравния ѝ технологичен пакет са Diabetes:M, Cardiac:M, Clinic:M.

"След тази пандемия светът никога няма да е същият. Много стереотипи ще се разбият, много процеси ще се променят. Здравеопазването ще става все по-технологично и по-ефикасно, което ще доведе до по-добър начин на живот и дълголетие", казва Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма".

Как работи Medrec:M

Потребителят използва мобилното приложение, за да събира и записва свои медицински данни, симптоми, резултати от изследвания, приемани медикаменти, диагнози, епикризи и т.н.

При необходимост потребителят може да сподели данните си с лекар. За целта използва функцията "споделяне" в мобилното приложение, като посочва лекаря само с въвеждане на имейл адреса, с който той се е регистрирал в Medrec:M.

Една от функционалностите на системата е, че лекарят може да не приеме поканата за достъп до данните на пациента. Пациентът вижда дали поканата му за споделяне е приета.

Ползите

Изпозването на приложението и попълването регулярно на данните за здравния статус ще бъдат полезни както за потребителите, така и за здравните власти, които ще имат поглед върху актуална статистическа информация, предоставена им на база на анонимните данни.

Попълвайки регулярно анкетите в приложението, потребителите допринасят за изграждането на едно по-добро здравеопазване, а в условията на пандемия - за по-адекватни реакции.  В приложението е използвана и ще се използва огромната експертиза и разнообразните технологии на "Сирма" в областта на науките за живота и здравеопазването.

"Сирма" е пионер в изкуствения интелект

"Сирма" е създадена през 1992 г. и е пионер в областта на технологиите с изкуствен интелект. Компанията е специализирана в създаването на поръчков софтуер, ИТ и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги в няколко направления – банки и застраховане, пазарно разузнаване, здравеопазване, опаковъчна промишленост, търговия, културно наследство.

Компаниите в групата създават световно разпознаваеми софтуерни продукти на базата на семантични технологии, индустриален софтуер, приложения в областта на телемедицината, киберсигурност и облачни решения, платформа за електронно управление, електронни административни услуги, музеен софтуери др. В групата работят над 400 специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.

Компанията продава технологии в областта на изкуствения интелект на компании като Astra Zeneca, Novartis и други малки и големи фарамцевтични компании.

Мобилно приложение на Сирма Diabetes:M е сред 5-те най-добри световни приложения за мониторинг и управление на диабет според медицинското издание Healthline. В него се използват техники от изкуствения интелект, с цел осигуряване на по-добро качество на живот на болните от диабет. Приложението е свалено от над 1 млн. потребителя и е доказало с истински данни ползата си.

MPI-2 е друго иновативно медицинско приложение на компанията, разработено в сътрудничество с професор Dr. Roger J. Ingham от University of California, Santa Barbara, което е предназначено за лечение на заекване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес