"Сий уоч" подаде жалба в ЕСПЧ заради отказан прием на неин кораб с мигранти

"Сий уоч" подаде жалба в ЕСПЧ заради отказан прием на неин кораб с мигранти

Германската неправителствена организация "Сий уоч" подаде спешна жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради отказа на някои страни-членки на ЕС да позволят на неин кораб да акостира в техните пристанища, съобщава ДПА.

Организацията е предприела спешни постъпки "от името на екипажа и на един от спасените", заяви говорителят на "Сий уоч" Рубен Нойгебауер.

"Ние не можем да приемем, че европейските страни съвместно нарушават морското право и не можем да приемем, че морското спасяване е поставено в зависимост от преговорите в ЕС", каза той в съобщение, разпространено чрез приложението WhatsApp.

Корабът "Сий уоч 3" спаси 47 мигранти северно от либийското пристанище Зувара на 19 януари. Повече от седмица обаче на тях не е позволено да слязат на сушата.

Плавателният съд влезе в италиански води в петък. Италия обаче блокира спасителните кораби, докато не бъде постигнато споразумение от страните от ЕС за разпределение на мигрантите. Пристанищните власти в южния италиански град Сиракуза забраниха други плавателни съдове да доближават "Сий уоч 3".

Кабинетът на италианския премиер Джузепе Конте потвърди, че случаят със "Сий уоч 3" се разглежда от ЕСПЧ. Италия ще защитава пред съда позицията, че юридическата отговорност за кораба е на Холандия, защото той е под неин флаг. Ако холандската отговорност бъде потвърдена, Италия е готова да отвори "хуманитарен коридор", по който мигрантите да бъдат прехвърлени в Холандия, се казва в съобщение на кабинета на премиера на Италия.

Италианското правителство обвинява "Сий уоч 3" в "безотговорно поведение" заради опита да транспортира мигрантите след спасяването им до Европа вместо до Тунис, който е бил много по-близо. В съобщението се поставя въпроса дали целта на "Сий уоч 3" е била "да спаси мигрантите и да им предложи бързо убежище в първото достъпно сигурно пристанище (Тунис) или да създаде международен въпрос, за да привлече медийно внимание?"

Червеният кръст призова ЕС и Италия да прекратят блокадата на кораба. Франческо Рока, президент на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец заяви, че докато правителствата от ЕС търсят трайно решение за предотвратяване на смъртта на мигранти в морето в бъдеще, Италия трябва да позволи на пътниците на кораба да слязат на брега. Той подчерта, че бедстващите в моретата са защитени дори във военно време според Женевската конвенция.

"Днес няма война в Средиземно море: ЕС е в мир. И все пак никой не защитава живота на хората, които бягат от изтезанията и изнасилванията в Либия", каза Рока.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа