Скандал около кметицата на Рим, издигната от Движение "Пет звезди"

Вирджиния Раджи

Лидерът на италианското антисистемно Движение "Пет звезди" Бепе Грило се обяви в подкрепа на кметицата на Рим Вирджиния Раджи, срещу която започна разследване във връзка със съмнително назначение в общината, предаде Асошиейтед прес.

В пост, публикуван в блог, Грило отбеляза, че Раджи е спокойна, а той може единствено да я подкрепи в този труден за нея момент.

Следващата седмица кметицата на италианската столица ще бъде разпитана за назначаването на Ренато Мара за директор на местното управление по туризъм. Братът на Мара беше началник на канцеларията в общината преди миналия месец да бъде арестуван във връзка с разследване за корупция.

Раджи казва, че сама е решила да назначи Ренато Мара, но подслушани телефонни разговори, стигнали до италиански вестници, показват, че братът е изиграл задкулисна роля.

Твърди се, че кметицата е разследвана за предполагаема злоупотреба със служебно положение и лъжливи изявления. Самата Раджи заяви, че има доверие в съдебната система и е готова да сътрудничи на прокурорите.

Засега не е ясно дали прокуратурата ще предяви обвинения, но сагата може да застраши допълнително администрацията на Раджи и да навреди на Движение "Пет звезди", което представлява най-големия опозиционен блок в парламента и разчиташе чрез висшия пост на Раджи да си осигури позиции в национален мащаб.

Грило публикува поста след твърдения, че е имал гневен телефонен разговор с Раджи след новината, че тя е обект на разследване. Грило нарече твърденията измислици.

Седеммесечното управление на Вирджиния Раджи е съпътствано от множество скандали и проблеми, което породи медийни спекулации, че в определен момент Движение "Пет звезди" може да се разграничи от кметицата, която издигна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?