Скандал с план за модернизация на "Топлофикация": Първо бе скрит, а после остана за петък

Документът е финансиран с близо 1 млн. долара от Американската агенция за търговия и развитие

Скандал с план за модернизация на "Топлофикация": Първо бе скрит, а после остана за петък

Доклад с конкретни мерки за модернизация на "Топлофикация София" и даващ независим поглед към моментното състоение на дружеството се крие от градския парламент на София. За това алармира в четвъртък общинският съветник от Демократична България Симеон Ставрев. Въпросният план за модернизиране е финансиран от Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) с близо 1 млн. долара. Управляващото мнозинство в СОС на ГЕРБ и "патриотите" не допуснаха доклада да се разгледа от общинските съветници в четвъртък. След като скандалът набра скорост привечер в четвъртък Столична община съобщи, че ще го представи пред медиите в петък. На пресконференцията ще присъстват зам.- кметът Дончо Барбалов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров, ръководител на екипа от "Black & Veatch" Management Consulting, подготвил доклада Сесил Лорънс и Прошко Прошков- председател на комисията по инфенерна инраструктура към Столичния общински съвет.

Технически детайли

В началото на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък председателят на групата на ДБ в СОС Грети Стефанова предложи доклада да бъде представен на общинските съветници предвид тежкото състояние на дружеството. Точката бе гласувана, но бе отхвърлена от управляващото мнозинство ГЕРБ - СДС и мълчаливото съгласие на "патриотите".

"Мотивът на общинския съветник от ГЕРБ Прошко Прошков за неогласяване на доклада е, че той е технически", разказа пред Mediapool Симеон Ставрев.

Общинските съветници са научили, че докладът е готов, защото имат по един представител в специална група, която наблюдава работата по него, но представителите нямат право да изнасят информация, уточни Ставрев.

Наред с това от ДБ смятат, че всички софиянци трябва да са наясно за състоянието на "Топлофикация София" и перспективите за подобряването му.

В детайли, огласяването на доклада бе отхвърлено с 25 гласа - "против", 25 гласа - "за" и четирима "въздържал се". Против бяха ГЕРБ - СДС, а "въздържал се" ВМРО. Публичност бе поискана от ДБ, "Спаси София" и БСП, но не бе постигната.

Още в края на април Столичният общински съвет даде зелена светлина за сключване на споразумението. То даде "зелена светлина" Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) да финансира безвъзмездно с 921 554 долара проучване за модернизация на "Топлофикация София" и изготвяне на конкретен план с мерки. Изпълнител на задачата ще е американската компания Black&Veatch Management Consulting.

Проучването включва разработването на пътна карта за надграждане на общинското парно, конкретни препоръки относно цялостното преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и правната и управленска структура на дружеството. Уточнява се, че безвъзмездното финансиране се предоставя за привличането на екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото. Американската агенция ще е само финансиращ орган, но не и страна по договора.

Наред с изработването на цялостен план с конкретни мерки за техническа модернизация се залага и понижаване на емисиите на азотни оксиди съгласно евродирективта 2012/27.

В доклада трябва да сапредложени и стъпки за стабилизиране на управлението и финансовите резултати и за подобрения на топлопреносната мрежа и системат за обслужване на клиенти на "Топлофикация София".

Изпълнителят Black & Veatch е международна компания с над 11 000 служители с над 110 офиса в целия свят, стана ясно от презентация за дейността ѝ, предложена на общинските съветници. В 100-годишната си история компанията е работила в сферата на проектиране, управление на активи, консултантство и изграждане на иновативни проекти за устойчива инфраструктура.

Чрез многобройни екипи компанията успява да осигури най-високо качество в структурното и гражданското проектиране, машиностроене, инженерна химия, електроинженерство, ядрено и екологично инженерство, както и много други.

Black & Veatch предлага консултантски дейности при реализирането на проекти в ютилити сектора, телекомуникациите, центрове за данни и други.

Посочено бе, че компанията е носител на множество награди. В годишната класация на ENR Black & Veatch заема 11-а позиция сред Top 500 Design Firms. В отделните сектори, компанията е в челната десетка на почти всички категории. През 2018 г. реализацията на проект за международното летище в Хонконг ѝ донесе няколко награди, сред които и трето място в HSBC x HKET Innovative Business Award 2018.

Предисторията

Преди броени дни стана ясно, че "Булгаргаз" няма да спре газовите доставки на столичната топлофикация и софиянци няма да останат на студено, тъй като "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) отново ще поеме газовия дълг на общинското дружество. Държавният холдинг обаче смята да поиска от Столичния общински съвет да влезе във владение на "Топлофикация София" за сметка на дълговете му, които към момента са 719 млн. лв., а с новата цесия ще са около 850 млн. лв.

Председателят на СОС Георги Георгиев настоява за компенсации от държавата на общинското дружество и твърди, че то е дискриминирано от държавата и не получава компенсации заради скъпия ток, както такива се дават на частните заводи заради скъпия ток.

Газовият дълг на парното от 130.6 млн. лв. ще бъде погасен от БЕХ, който след това ще си търси парите от общинската фирма чрез цесия, която ще е поредната от 2009 година насам.

"Топлофикация София" не иска да продължава тази схема, а настоява за компенсация заради разликата между високата цена, на която купува газа от "Булгаргаз", и ниската, на която продава топлинната енергия на клиентите по регулирани цени, които не могат да се пипат до края на 2021 г.

Такова обезщетение за парното обаче тепърва ще се обсъжда, каза зам.-министър Мирослав Дамянов. Междувременно в спешен порядък БЕХ ще предложи на СОС да се създаде работна група, на която да се обсъди придобиването от холдинга на собственост в дружеството, заради дълговете му. Държавното предприятие иска да вземе цялата собственост, защото общината била показала, че няма визия за развитие на топлофикацията и не се грижи достатъчно добре. Анализ обаче ще покаже дали ще може да вземе цялото дружество или и общината ще запази дял.

През 2019 г. София направи друг анализ и обяви, че ще търси външен инвеститор, който да вложи поне 500 млн. лева в закъсалото общинско дружество "Топлофикация-София". Парите се предвиждаха за изграждането на четири нови инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Нужни бяха и средства за спазване на нормите за азотни оксиди. Целеше се да се увеличат приходите на компанията от цените на скъпия ток от когенерациите и така то да бъде оздравено. Тогава токът, произведен от "Топлофикация-София", се продава от дружество, свързано с Христо Ковачки. Негови кадри бяха и в управата на общинската фирма.

Развръзката

Привечер, броени минути преди 19 часа от Столична община реагираха на скандала. Оттам съобщиха, че в петък Столичната община ще представи работният доклад, изготвен от експеритте на "Black & Veatch" Management Consulting.

В пресконференцията ще участват зам.- кметът Дончо Барбалов, изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров, ръководител на екипа от "Black & Veatch" Management Consulting, подготвил доклада Сесил Лорънс и Прошко Прошков- председател на комисията по инфенерна инраструктура към Столичния общински съвет.

Събитието ще се излъчва на фейсбук-страницата на СОС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?