Софиянци ще имат парно, но общината може да остане без топлофикацията

БЕХ ще поеме пореден газов дълг, но играта загрубява

Софиянци ще имат парно, но общината може да остане без топлофикацията

"Булгаргаз" няма да спре газовите доставки на столичната топлофикация и софиянци няма да останат на студено, тъй като "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) отново ще поеме газовия дълг на общинското дружество. Държавният холдинг обаче смята да поиска от Столичния общински съвет да влезе във владение на "Топлофикация София" за сметка на дълговете му, които към момента са 719 млн. лв., а с новата цесия ще са около 850 млн. лв.

Това съобщиха зам.-министърът на енергетика Мирослав Дамянов и шефът на БЕХ Валентин Николов на спешно свикана пресконференция, провокирана от изявленията на шефа на Столичния общински съвет (СОС) Гeорги Георгиев за това, че дружеството било дискриминирано от държавата и не получава компенсации заради скъпия ток, както такива се дават на частните заводи заради скъпия ток.

Газовият дълг на парното от 130.6 млн. лв. ще бъде погасен от БЕХ, който след това ще си търси парите от общинската фирма чрез цесия, която ще е поредната от 2009 година насам. "Топлофикация София" не иска да продължава тази схема, а настоява за компенсация заради разликата между високата цена, на която купува газа от "Булгаргаз", и ниската, на която продава топлинната енергия на клиентите по регулирани цени, които не могат да се пипат до края на 2021 г.

Такова обезщетение за парното обаче тепърва ще се обсъжда, каза зам.-министър Мирослав Дамянов. Междувременно в спешен порядък БЕХ ще предложи на СОС да се създаде работна група, на която да се обсъди придобиването от холдинга на собственост в дружеството, заради дълговете му. Държавното предприятие иска да вземе цялата собственост, защото общината била показала, че няма визия за развитие на топлофикацията и не се грижи достатъчно добре. Анализ обаче ще покаже дали ще може да вземе цялото дружество или и общината ще запази дял.

БЕХ: СОС като не може да инвестира, ние можем

"СОС като е толкова загрижен, да беше отпуснал заем на дружеството си”, каза Валентин Николов. По думите му в крайна сметка държавата е тази, която ще поеме дълга на дружеството, вместо общината, както би трябвало да стори това, ако е добър стопанин.

"Топлофикация София" е дългогодишно хронично болна и до края на годината ще натрупа нов дълг към "Булгаргаз", затова ще предложим да я придобием. Направили сме оценка на инвестициите, които трябват в дружеството, и БЕХ може да ги покрие. Печалбата на холдинга за деветмесечието е около 700 млн. лв., можем да инвестираме в столичното парно и да го развиваме", заяви Николов.

Той припомни, че БЕХ е въвлечен в драмата с изкупуването на дълговете на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" още от 2009 г. и през всяка от последните три години има сключена цесия за по около 100 млн. лв. Към 21 октомври 2021 г. дълговете на парното към БЕХ са 719.4 млн. лв., сега ще се прибяват още 130 млн. лв., а до края на годината ще нараснат още.

Всъщност, държавата в лицето на бившото Министерство на икономиката и енергетиката вече е притежавала дял в "Топлофикация София" и то мажоритарният. През 2009 г., докато кмет на София беше Бойко Борисов, общината прехвърли на ведомството 58 на сто от акциите на дружеството за погасяване на тогавашните му дългове към "Булгаргаз". За целта дори тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на "Българския енергиен холдинг", който да уреди газовия дълг на топлофикацията.

Година по-късно обаче Министерският съвет под ръководството на Борисов, който вече бе премиер, реши, че Министерството на икономиката и енергетиката безвъзмездно ще прехвърли на Столичната община държавния дял, но кметството ще поеме и дълговете на топлофикацията от половин милиард лева.

"Булгаргаз": Като сме феодали, да ходят на свободния пазар

Шефът на "Булгаргаз" изрази възмущение от грубия език на представителите на СОС, който не отговаря на добрите търговски отношения. Той обясни, че на всичките си клиенти дружеството предлага еднакви договори, отговарящи на законите за енергетиката и за защита на конкуренцията.

"Булгаргаз" не е лихварска компания (както бе определена от членове на СОС). Законовите лихви са определени според еврорегламент. Самата "Топлофикация София" прилага същите лихви за забава към своите клиенти. Значи ли, че и тяхната неустойка е феодална?", възмути се Николай Павлов.

По думите му договорите отговарят на изискванията за търговия с газ и са обезпечени или с авансови плащания, или с банкова гаранция. "Като счита договора с "Булгаргаз" за феодален, "Топлофикация София" да се обърне към други доставчици на свободния пазар", коментира шефът на "Булгаргаз". той допълни, че като "пожарен вариант" дружеството му е предложило на столичното парно варианта с поредното цедиране на дълга през БЕХ, но още няма отговор на това предложение.

"Разполагаме с 24 часа да получим парите и да платим авансовото доставките за ноември, но самото плащане не разрешава трайно проблема с дълговете на дружеството", посочи още той.

СОС: Държавата ни дискриминира

Скандалът се заформи след като по-рано в понеделник председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев излезе с твърдения пред журналисти, че правителството игнорира и дискриминира софийската топлофикация като не ѝ предоставя финансова помощ както направи това за частните заводи.

"Двадесет дни от "Московска" до "Дондуков" не може да се осъществи връзка. Искаме същото третиране, каквото получават частните заводи", заяви Георгиев.

Той обвини държавата в безотговорно поведение и призова директора на "Булгаргаз" да прояви повече здрав разум относно дълга на общинското предприятие, а министерствата на енергетиката и на икономиката веднага да предприемат действия.

Зам.-министър Мирослав Дамянов обаче коментира, че за 20 дни през енергийното ведомство са минали всевъзможни организации по темата с кризата заради цените на енергоресурсите, а с представители на Столична община ѝ общинското парно е имало една среща в Министерството на финансите. На нея е било обсъдено искането на дружеството за компенсация заради скъпия газ, но засега решение за даването на такава няма.

"Тогава поехме ангажимент да не останат софиянци на студено и няма да допуснем това, но трябва ли проблемът с дълговете на "Топлофикация София" да се влачат още десетилетия?", попита зам.-министърът на енергетиката.

Коментарът на Георги Георгиев, който е ГЕРБ, идва в деня, който е поставен като краен срок от шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов към столичната топлофикация да се плати просрочен дълг от 130.6 млн. лв., ако не иска да ѝ бъдат прекратени доставките.

Действията си газовото дружество обясни с необходимостта за плаща авансово доставките си от руската "Газпром" и азерската СОКАР, както и изискване на банката, издала гаранция по договора със СОКАР за определено ниво на задълженията на софийското парно. Според Павлов, ако не се платят парите, са застрашени доставките на газ за всички останали коректни платци на държавния снабдител.

"Топлофикация София" обслужва дълговете си регулярно. Над 75% от задълженията за тази година са платени", каза от своя страна общинският съветник Прошко Прошков, който определи договора с газовото дружество като "феодален".

Според него настоящето правителство е наето да обслужва предизборната кампания на своя принципал – Румен Радев.

Георгиев пък нарече "Булгаргаз" най-големият лихвар. По думите му топлофикация плащала десетки милиони лихви на дружеството.

Те обаче са за забавените плащания и такива лихви налагат всички доставчици на услуги.

Парното: Спазваме строга финансова дисциплина, искаме отстъпки

От самото дружество пък излязоха с позиция, в която се посочва, че спазва строга финансова политика, управлявало паричните си потоци добре и плащанията за природен газ са с най-висок приоритет. В нея се отбелязва, че се прилага "постоянен контрол върху разходите, като непрекъснато се търсят варианти за оптимизация, но настоящата безпрецедентна ситуация оказва влияние върху баланса между приходите и разходите на дружеството".

В резултат на по-високите цени на природен газ и въглеродни емисии спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР, към края на м. ноември 2021 г. дружеството ще има недовзет приход в размер на 108 млн. лв., информират още от "Топлофикация София".

Заради регулираната цена общинското дружество не можело да си покрива оперативните разходи, а "основната причина за натрупването на задълженията е огромната тежест на неустойките в договора с държавния доставчик, както и непазарните договорни условия за авансово плащане на заявения природен газ, които са в основата на дългогодишната дългова спирала, в която се намира дружеството спрямо държавния енергиен сектор".

"Противно на всяка търговска логика, като най-голям клиент с близо 25% дял от потреблението на природен газ в страната, "Топлофикация София" не получава никакви преференции и отстъпки, независимо че дейността на дружеството не е изцяло търговски ориентирана, а изпълнява обществен и социален ангажимент", заявяват още от дружеството, което и друг път е искало да бъде третирано като специален клиент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?