Столичното парно иска 20% по-високи цени, после ще позеленява и поевтинява

Столичното парно иска 20% по-високи цени, после ще позеленява и поевтинява

Общинската "Топлофикация София" смята, че цената на топлинната ѝ енергия трябва да се повиши с 20 процента, независимо че само преди два месеца дружеството получи аналогично вдигане на тарифата. Аргументът е поскъпналият с около 43 на сто природен газ от 1 юли, когато бяха определени цените на топлофикационните дружества при прогноза на стойност на газа 45.76 лв./МВтч до края на юни 2022 г. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на синьото гориво от 69.40 лв./МВтч, което всъщност надхвърля предишни очаквания за октомври

Преди ден на заседание на парламентарната комисия по енергетика и климат председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че столичното парно иска повишение на цените му още от септември, защото щяло да натрупа загуби. Иванов обаче каза, че най-рано през януари могат да се променят извънредно цените на топлинната е електрическата енергия и ако няма рязко падане на цената н агаза на световните борси, ще се наложи поскъпване.

В сряда шефът на общинското предприятие Александър Александров каза пред бТВ, че при сегашното поскъпване на газа цената на топлинната енергия трябва да се повиши с 20 на сто. Като се направели бъдещите инвестиции в нови технологии, които в момента се обсъжда какви да са, обаче цените на парното щели да поевтинеят. Александров не се нае да прогнозира какво ще е отражението на планираните вложения върху тарифите.

Той отново увери столичани, че няма опасност да останат без парно и топла вода заради това, че мощностите на дружеството изхвърлят повече от разрешените им емисии на азотни окиси.

На заседанието на комисията във вторник стана ясно, че заради неизвършен инвестиции в съоръжения за очистване на тези газове или в подмяна на горивните инсталации, на дружеството е отказано изключение от екологичните норми. Така от миналото лято то замърсява въздуха в повече и може да бъде санкционирано, заради което се предложи на дружеството да бъде разрешено да работи и да замърсява и да не бъде наказвано за това. Идеята не срещна подкрепата на част от членовете на комисията, но около него се обединиха най-големите парламентарни групи на "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ и при внасянето му в пленарна зала, каквото заявление направиха от ИТН, то вероятно ще бъде прието

Дружеството не е с отнето комплексно разрешително, старото е изтекло, а новото, определено от Изпълнителната агенция по околна среда е за по-ниските емисии, стана ясно още от думите на Александров.

Има "ъпдейтнато" разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма, каза той. "Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години "Топлофикация" направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва", обясни директорът на дружеството.

Той отхвърли твърденията на служебните министри на околната среда Асен Личев и на енергетиката Андрей Живков, че дружеството не е правило никакви инвестиции за намаляване на вредните емисии от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми.

"Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани", повтори Александров думите си от предишния ден пред депутатите.

"Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София", каза Александров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?