Скандалът около Конституционния съд в Полша се задълбочава

Лидерът на новата управляваща в Полшия партия Ярослав Качински

Канцеларията на полския премиер Беата Шидло блокира решение на Конституционния съд (КС) за назначаване на нови съдии в състава му, предаде Асошиейтед прес. Агенцията определя този ход като пореден епизод от един силно наелектризиран дебат за конституцията.

Канцеларията на Шидло блокира обнародването на решението на КС, с което той утвърди назначението от предишния кабинет на трима нови конституционни съдии. Това означава, че то не може да влезе в сила, и петима други съдии, назначени в 15-членния орган от сегашното правителство, но чието назначение бе блокирано от председателя на съда, вече са по-близо до това да станат част от КС.

Консервативната партия "Право и справедливост", която е на власт от месец, и управлявалите доскоро либерали от "Гражданска платформа" са в битка за влияние над Конституционния съд, който може да подкрепя или да блокира реформи в държавата, отбелязва АП.

По-рано в петък новото консервативно полско правителство уволни началника на националната полиция, извършвайки поредица от персонални промени на висши държавни и бизнес постове.

Генерал Кшищоф Гайевски беше уволнен и неговият заместник Мирослав Шлосер в момента изпълнява длъжността, съобщи вътрешното министерство. Причините за промените не се съобщават.

Партията "Право и справедливост", която дойде на власт миналия месец, бързо започна да поставя лоялни към нея лица на ключови позиции, след като обеща големи политически и социални реформи.

Миналата седмица подаде оставка ръководителят на Варшавската борса. Ръководители на ключови енергийни и въгледобивни компании или поддадоха оставка, или бяха отстранени от съветите на директорите. Сменят се хора на ключови позиции в медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?