Конституционната криза в Полша се задълбочи

Конституционната криза в Полша се задълбочи

Полският президент Анджей Дуда заяви, че застава зад назначените от новия полски парламент нови конституционни съдии, чийто избор Конституционният съд обяви за незаконен миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Така конституционната криза в Полша се задълбочи още повече.


За утре е насрочена церемонията по полагане на клетва на петия от общо петимата нови конституционни съдии. Днес говорителят на Дуда - Марек Магеровски каза, че церемонията ще се състои. Той добави, че Дуда няма да приеме клетвата на трима от конституционните съдии, определени неотдавна от предишния полски парламент, които миналата седмица Конституционният съд обяви за законно избрани.

След като дойде на власт през ноември, управляващата партия Право и справедливост побърза да вкара петима нови съдии в 15-членния Конституционен съд. За целта тя трябваше да се освободи от петима назначени неотдавна съдии, независимо, че трима от тях са законно избрани.

Противници на управляващите казват, че това е атака срещу Конституционния съд като гарант на демократичните ценности. Критици на управляващите се опасяват освен това, че Полша може да последва примера на Унгария, чийто премиер Виктор Орбан пое курс към така наречената от него нелиберална държава, отбелязва АП.

Във Варшава продемократична инициатива, наречена "Ние ви наблюдаваме", определи действията на Право и справедливост като "безпрецедентна ситуация в демократичната история на Полша" и като "ерозия на демокрацията в конституционната ѝ същност".

Право и справедливост сега контролира президентството и парламента. Действията ѝ към Конституционния съд целят да премахнат последния коректив на нейната власт, в момент когато партията се опитва да наложи своята морално-консервативна и националистическа визия за обществото. Управляващите също така обещаха да направят повече, за да помогнат на бедните за сметка на могъщите корпорации и чуждите банки.

Миналата сряда новият полски парламент гласува за назначаването на петимата нови конституционни съдии. Дуда побърза да организира среднощна церемония по полагане на клетва за четирима от тях. На следващия ден Конституционният съд в присъствието на четиримата нови членове обаче постанови, че три от общо петте нови назначения са незаконни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?