Скандалът с конско месо залива Европа, месото можело и да е магарешко

Скандалът с конско месо залива Европа, месото можело и да е магарешко

Под заплахата от санкции и започнати разследвания във Великобритания, Франция и Румъния, цялата верига за производство на храни отхвърля отговорността за скандала с конското месо, предлагано като говеждо в някои предварително приготвени и замразени ястия, продавани във Великобритания, пише в понеделник румънската агенция Медиафакс.

В Швеция компанията Финдъс Нордик ще подаде оплакване срещу френската група Комижел, която произвежда лазанята с говеждо, примесено с конско месо.

Президентът на Комижел пък заяви, че компанията е жертва на измама и проблемът не е нито във Финдъс, нито в Комижел. По думите му доставчик на месото е френската компания Спангеро, която на свой ред обяви, че ще съди румънския производител, доставил конско месо вместо говеждо.

Френският делегиран министър Бьоноа Амон заяви, че компанията Спангеро е закупила месото от кипърски търговец, който е имал подизпълнител от Холандия, а последният се е снабдявал от кланица в Румъния.

Конете в Румъния обикновено са заразени с болест, подобна на СПИН при хората, твърди в днешния си брой британският таблоид "Сън". Макар че тази болест - заразна конска анемия, не представлява пряка заплаха за хората, тя може да предизвика други здравословни проблеми, пише Джак Лош от в. "Сън" и допълва, че тя се разпространява чрез ухапвания от насекоми, кръв и други секрети, както и чрез заразено ветеринарно оборудване. Тази болест е нелечима и често смъртоносна, пише вестникът и цитира призива на председателката на британската парламентарна комисия по въпросите на прехраната Ан Макинтош британците да купуват само говеждо местно производство.

Макинтош настоя и за мораториум върху вноса на месо от ЕС, докато не бъде изяснен произходът на конското месо, но министърът на околната среда, прехраната и селските въпроси Оуен Патерсън заяви, че правилата в Европейския съюз не позволяват Великобритания да забрани вноса на месо, докато конското, намерено в някои продукти от говеждо, не бъде признато за опасно за здравето.

Според вестник "Индипендънт" може може да става дума не за конско, а за магарешко месо. Заместник-председателят на комисията по земеделие в Европейския парламент Жозе Бове заяви, че "конете са били забранени по пътищата в Румъния и милиони животни са се озовали в кланици".

Според чуждестранни медии, цитирани от Медиафакс, законът за забрана на достъпа на теглени от коне каруци по пътищата на Румъния, който е бил приет още преди шест години, е започнал да се прилага едва напоследък и това е накарало много собственици на коне да ги пожертват.

"Индипендънт" отбелязва, че този закон се отнася и до каруци, теглени от магарета, което предизвикало спекулации, че конското месо може всъщност да е магарешко.

Румънският премиер Виктор Понта заяви в понеделник, че никаква нередност не е допусната от румънска фирма или на румънска територия по повод скандала с лазанята с конско месо във Франция и Великобритания.

"Ние направихме проверки, няма никакво нарушение на правилата и европейските стандарти от страна на две румънски кланици, заподозрени във връзка със случая", заяви Понта на пресконференция с еврокомисаря за земеделието Дачиан Чолош.

Според Понта замесената в скандала френска компания Спангеро не е имала никакъв пряк контакт с румънски фирми. "За да се възстанови доверието на европейско равнище, трябва да се установи ясно къде е извършена измамата и кой е виновен за нея", подчерта румънският премиер.

"Румъния не може да приеме статута на дежурен заподозрян", изтъкна Понта.

Румънският министър на земеделието Даниел Константин също заяви, че няма индикации, че фалшифицирането на етикетите на месото е станало на територията на Румъния, съобщи Аджерпрес. Той отбеляза, че румънските власти са извършили през последните 48 часа мащабни контролни дейности, за да изяснят подозренията, че от Румъния към европейското пространство е тръгнало погрешно етикетирано месо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?