"Скромно начало": Завърши първият кръг на междусирийските преговори в Женева

"Това е скромно начало, но все пак е начало. Това е начало, върху което можем да надграждаме", това заяви международният посредник за Сирия Лахдар Брахими на пресконференция в Женева в края на продължилия 9 дни първи кръг на междусирийските преговори. Той обясни, че по принцип вторият кръг на преговорите би трябвало да започне на 10 февруари, предадоха световните агенции.

Посредникът за Сирия посочи, че сирийската опозиционна делегация е съгласна следващите преговори да започнат на 10 февруари. Делегацията на сирийското правителство обаче е подчертала, че принципно е съгласна, но трябва да се допита и до Дамаск, така че засега се очаква и потвърждението на сирийското правителство.

Брахими добави, че има няколко пункта, по които двете страни все още имат различия, предаде Франс прес. "Няма съмнение, че позициите по важните въпроси са много отдалечени, но ние търсим допирни точки, по които двете страни ще могат да се разберат", посочи Брахими.

На първия кръг от преговорите двете делегации са се съгласили, че трябва да се гарантира териториалната цялост на Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки международния посредник.

Той посочи, че и двете страни са се ангажирали с изпълнението на разпоредбите на Женевското комюнике от 2012 г., в това число и точката му за създаване на преходен управленчески орган в Сирия. Брахими изтъкна като успех това, че двете сирийски делегации са свикнали постепенно да влизат в една преговорна зала.

По-рано сирийският министър на информацията Омран, цитиран от Франс прес, заяви , че сирийският режим няма да направи никакви отстъпки в преговорите с опозицията, провеждащи се в Женева под егидата на ООН.

"Нито на този кръг, нито на следващия, те (враговете на режима) ще могат да получат от сирийската делегация каквито и да било отстъпки. Те няма да получат чрез политика това, което не можаха да получат със сила", заяви министър Зуби пред демонстранти, подкрепящи режима, които се събраха пред централата на ООН в Женева.

Близо 1900 души са загинали в Сирия по време на преговорите за мир в Швейцария, които започнаха на 22 януари, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. "От 22 януари до полунощ на 30 януари са били убити 1870 човека, сред които 498 цивилни", заяви директорът на центъра Рами Абдул Рахман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?