Слави Трифонов: Утре ще обявя какво ще направим

Предстои да се разбере какво правителство планират победителите

Слави Трифонов: Утре ще обявя какво ще направим

Победителят в изборите Слави Трифонов ще обяви в понеделник какво ще прави партията му "Има такъв народ" (ИТН), чийто отказ да състави правителство в през месец май доведе до предсрочния вот на 11 юли. Сега ИТН успя да изпревари бившите управляващи ГЕРБ, но ще разполага с около 64 депутати, които дори заедно с другите две партии на протеста "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се!Мутри вън!" (ИСМВ) отново няма мнозинство за правителство.

За разлика от ГЕРБ, които твърдят за "хаос в изборния процес" и че избирателите им били сплашвани, Слави Трифонов обяви във Фейсбук, че "това бяха най-честните избори досега".

"Днес беше един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега. И не заради резултата на "Има такъв народ", а заради новите изборни правила, които ограничиха максимално купения вот, корпоративния вот и манипулациите с "мъртвите души". Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Искам да благодаря на всички, които гласувахте за нас. Наистина оценяваме вашето доверие. Утре в 11 часа ще обявя какво ще направи "Има такъв народ", написа Трифонов във Фейсбук.

В изборната нощ ИТН запази мълчание, а преди това дори не стана ясно къде е гласувал Слави.

Към момента има само догадки какво ще обяви "господарят на мълчанието". Според някои неофициални информации той е готов да играе хазартно и да обяви незабавно правителство, поставяйки останалите партии пред свършен факт.

Представители на ДБ и ИСМВ заявиха в изборната нощ, че досега не са водени разговори с ИТН, но очакват това да се случи след като станат ясни изборните резултати.

Водещите политически сили са на мнение, че този път трябва да има редовно правителство, независимо че колкото и да не искат, протестните партии трябва да получат подкрепа от някоя от партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП или ДПС.

Най-вероятно подкрепата ще дойде от БСП, за която най-нежеланият изход от ситуацията са нови избори, на които съвсем да се срине.

"Демократична България" в неделя потвърди позицията си, че ще подкрепи следващо управление, ако то заложи на реформи в съдебната система и здравеопазването, на електронното управление и на повишаване на доходите.

"Ние ще работим за това да се състави кабинет, но не какъв да е кабинет, а кабинет, който наистина има волята, амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация в България", заяви по-рано през деня съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Няма консултации с "Има такъв народ" в момента. Най-нормалното е след като излязат окончателните резултати, да започнат разговори за политики и формиране на кабинет. Ние сме отворени за разговор и той ще се случи, след като станат ясни окончателните резултати за разпределяне на силите", заяви още Антоанета Цонева пред БНТ.

Ключът към новото правителство не е в аритметиката, а в легитимирането му с консенсус за дълбока реформа в правосъдието и конституционни промени, каза Христо Иванов пред бТВ.

Потенциални партньори на ДБ остават "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".

Коалицията около БСП, очертаваща се като трета политическа сила в новия парламент, също обяви, че трябва да има редовно правителство, което веднага да се заеме със спешните задачи – планът за възстановяване от кризата, бюджета, Covid пандемията и т. н.

От коалицията "Изправи се! Мутри вън!" също изразиха надежда да бъде съставен стабилен кабинет.

Лидерът на формацията Мая Манолова каза пред БНТ, че досега не са били търсени от ИТН, но очаква това да стане и преговорите за правителство да се водят открито, за да е ясно, че няма да има задкулисни договорки.

"Ще има мнозинство на промяната в следващия парламент и очаквам, че ще има правителство. Време е дневният ред на обикновените хора да бъде изведен напред…Да спрем рекета, да спрем корупцията, парите да стигат до обикновените хора и до бизнеса, а не само до приятелския кръг", каза Манолова.

ДПС също потвърди, че спешно е необходимо редовно правителство.

"България се нуждае от диалог и сядане на масата", каза пред БНТ зам.-председателят на движението Хасан Азис. "Избирателите очакват партиите да седнат на масата, а не да се отричат едни други, посочи още той и допълни, че още на миналите избори от ДПС заявили, че са готови да подкрепят правителство, което да започне да работи и да изпълнява целите и приоритетите на страната ни", добави той.

Резултат от тези избори не трябва да е повод за лични нападки, а опит да прочетем посланието на избирателите. За втори път то е за промяна на модела на еднолично управление на партията, която беше досега, анализира Хасан Азис, според когото избирателите казват ясно, че страната ни се нуждае от многопартийно управление, диалог и сядане на масата. В политиката диалогът е най-важното нещо, той е предпоставка за развитие, заключи още Хасан Азис.

От ГЕРБ коментираха, че очертаващото се правителство няма да носи ясна отговорност. В изявление от централата на партията Тома Биков прогнозира: "Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност (…) Очертава се правителство тип Беров-Орешарски". Според него предстои или задълбочаване на политическата криза, или задкулисно управление.

Красимир Каракачанов от коалиция "Българските патриоти", която според проучванията няма да влезе в следващото Народно събрание, заяви, че пожелава на новия парламент да направи правителство, защото политическата криза не може да продължава безкрайно.

Споделяне

Още по темата

Още от България