След 3-седмични боеве сирийската армия контролира стратегическия град Кусаир

След 3-седмични боеве сирийската армия контролира стратегическия град Кусаир

Сирийската армия е взела под пълен контрол района на град Кусейр след триседмична офанзива, съобщи сирийската държавна телевизия в сряда. Сирийската армия напълно контролира района на Кусаир в провинция Хомс, след като е убила голям брой терористи и е заловила други, гласи съобщението на телевизия Ал Ихбария, цитирано от Франс прес.

Същевременно сирийските бунтовници заявиха, че през нощта са се изтеглили от Кусаир близо до границата с Ливан, след като офанзива на сирийската армия и бойци на Хизбула отне живота на стотици хора, предаде Ройтерс, като цитира изявление на бунтовниците, изпратено до агенцията.

"Пред лицето на този огромен арсенал и липсата на припаси, както и арогантната интервенция на Хизбула няколко десетки бойци останаха назад, за да подсигурят изтеглянето на другарите си заедно с цивилните", се казва в съобщението на бунтовниците.

Това е голям напредък за режима в Дамаск, тъй като Кусаир е стратегически град близо до границата на Сирия с Ливан.

"Онзи, който го контролира, контролира и централната част на страната, а онзи, който контролира централната част, контролира и цяла Сирия", заяви сирийският бригаден генерал Яхия Сулейман  пред ливанска медия.

Боец на Хизбула посочи пред Ройтерс, че силите на Асад, подкрепяни от бойците на ливанското шиитско движение, са поели контрола над града тази нощ със светкавична офанзива. "Атаката ни беше изненадваща и беше извършена в ранните часове на деня", добави той.

Кусаир беше в ръцете на бунтовниците повече от година. Контролът върху него ще позволи на режима да има контрол и над коридор, преминаващ през централната провинция Хомс, която свързва столицата Дамаск с крайбрежия бастион на алауитите - малцинството, към което принадлежи Башар Асад.

Като цяло над 80 000 душ загинаха в конфликта в Сирия, а 1,6 милиона сирийци напуснаха домовете си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят