След 5 месеца щели да са готови 30 км от магистрала "Марица"

До 15 август 2010 г. ще бъде довършена 30-км отсечка от магистрала “Марица“, която свързва Харманли с Любимец, заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък по време на инспекция на строителството на пътя.

Целият аутобан от 117 км ще е построен до края на мандата на ГЕРБ, ангажира се още Борисов. Около 70 км от пътя ще се финансират с 220 млн. евро от еврофондовете, уточни премиерът.

"Не сме тук, за да открием, а за да довършим този 30-километров участък, който се изгражда 18 години”, каза Борисов. "От 1992 г. е полаган асфалт, без да се спазва технологията на отводняване, правят се мостове без хидроизолация. Това е компрометиране на дейността”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който също присъства на инспекцията.

Близо 97 милиона лева са инвестирани досега в изграждането на "Марица". Спорим с изпълнителите за още 32-36 милиона, но мисля, че ще се съгласят на 32 милиона лева за допълнителни дейности по пътя, коментира премиерът. Той посочи, че вчера са били преведени авансово средства, за да могат строителите да продължат да работят. Отсечката се изгражда от "Пътни строежи" АД - Пловдив, "Мостстрой" АД прави съоръженията по трасето.

Борисов нарече магистрала "Марица", която ще свързва магистрала "Тракия" с ГКПП "Капитан Андреево", "печатница за пари за България", защото по "нея ще минава голям трафик".

Той допълни, че следващата седмица на Съвета на ЕС ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, за да обсъдят възможността за отпускане на над 1 млрд. евро за преасфалтиране на пътната мрежа в страната ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?