След 53 г. вражда САЩ и Куба улучиха момента за размразяване на отношенията

Барак Обама и Раул Кастро се ръкуват по време на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела в Совето през декември миналата година.

След 53 години на вражда между САЩ и Куба времето за промени е перфектно за двете правителства.

Пробивът в американско-кубинските отношения дойде с освобождаването на американеца Алън Грос и на неназован американски разузнавателен агент, както и на трима кубински агенти, излежаващи присъди в САЩ. Отдавнашните врагове обявиха, че поемат курс към пълни дипломатически отношения, а Вашингтон каза, че ще смекчи икономическите и пътническите ограничения.

Изненадващият ход идва в момент, когато президентът Барак Обама насочва вниманието си към въпросите на своето наследство, а Раул Кастро се опитва да закърпи икономическото положение на своята страна, утежнено от блокирани реформи и от падащите цени на петрола, тежко засегнали неговите съюзници.

"От днес всичко се променя" каза Карлос Алсугарай, бивш кубински дипломат, който живее на острова и има близки отношения с правителството на Кастро.

"Това обещава да бъде най-голямата промяна в нашите отношения за 50 години", каза Тед Хенкен, анализатор и автор на книгата "Предприемаческа Куба", в която изследва икономическите и социалните промени, въведени от Раул Кастро, след като пое властта от именития си брат през 2006 г. Тези промени позволиха на кубинците да купуват и продават недвижима собственост, да купуват кола, да пътуват в чужбина без разрешение, да започват собствен бизнес и да си наемат работници.

Но напоследък реформите зациклиха поради това, че кубинците нямат пари. Издъхващата кубинска икономика отбеляза едва 1,4 процента ръст тази година, според собствените изчисления на правителството, и много частни бизнес начинания, обявени с фанфари през последните 2 г., бяха прекратени. Приетият неотдавна закон за чуждестранните инвестиции засега не успява да привлече много капитали.

Междувременно драматичният срив на световните петролни цени затегна в примка икономиката на главния благодетел на Куба - Венецуела, която подпомага острова с около 3 млрд. долара годишно под формата на силно субсидиран петрол. Друг ключов съюзник на Хавана - Русия, също е в плен на остри икономически сътресения.

"Ако се огледате по света, (Куба има) спешна нужда от икономически ресурси, от твърда валута. Русия е притисната от санкции, Иран е притиснат от санкции, китайците са трудни бизнеспартньори. Така че ако те искат бързо да намерят нов източник на твърда валута, Америка е начело на списъка", каза Пол Уебстър Хеър, бивш британски посланик в Хавана.

Кубинците вече получават около 2 милиарда долара преводи (от роднините си) от САЩ всяка година. Тази цифра вероятно ще нарасне заради облекчаването на икономическите ограничения, каза Джулия Свайг, анализатор в Съвета за външни отношения.

Нарастването на броя на американците, пътуващи до острова, и въвеждането на нови правила, които ще им разрешат да отнасят със себе си в САЩ повече от прочутите кубински пури и кубинския ром, също ще бъде добре дошло.

Има и друга, по-лична причина за кубинското отваряне. Раул е на 83 г., Фидел е на 88. И двамата са пределно наясно, че не им остава много време да насочват развитието на кубинската революция, оглавена от тях през 1959 г. Президентът Кастро е казал, че възнамерява да се оттегли през 2018 г. и иска да остави страната тръгнала уверено по пътя на реформите - така, както той ги разбира.

Алсугарай - бившият кубински дипломат, каза, че Кастро може да срещне съпротива от хардлайнерите, но добави, че той има достатъчно политическо влияние да се справи с всяко недоволство - нещо, което може да не се окаже по силите на наследника му.

"Все пак става дума за Раул Кастро, който исторически е вторият човек начело на революцията, и това оказва влияние дори и върху най-хардлайнерските редици", каза той.

За Обама времето също е много подходящо. (Неговото) съобщение, посрещнато веднага с критики от влиятелните конгресмени от кубински произход от двете партии, бе направено ден след приключването на работата на сегашния състав на Конгреса и преди републиканците да поемат контрола и над двете камари през януари.

То идва и след разследванията, направени от Асошиейтед прес, които разкриха смущаващи секретни програми на американската Агенция за международно развитие (АМР), включително опити за създаване на таен "кубински Туитър" в интернет, както и за вербуването на кубински хип-хоп изпълнители като дисиденти. "Ню Йорк таймс" пък публикува серия от авторитетни редакционни статии, призоваващи за промяна на политиката спрямо Куба. А шефът на АМР обяви вчера, че се оттегля от поста си.

След студения душ, който поля демократите на междинните избори през ноември, Обама се зае да демонстрира, че той не е "бита карта", а използва своите пълномощия начело на изпълнителната власт за кардинални промени в политиката по проблемите на имиграцията и околната среда. Той обяви споразумение по въпросите за климатичните промени с Китай.

Анализатори твърдят, че продължаващите преговори (с Хавана) могат да доведат до лична среща между Обама и Кастро на срещата на върха на Америките в Панама през април, на която Куба е поканена за първи път. Все още обаче остават и пречки по пътя към нормализацията на отношенията (дипломатическите връзки бяха изцяло прекъснати през 1961 г.) Вашингтон все още забранява американски туризъм в Куба, а администрацията на Обама не може да прекрати търговското ембарго без одобрение от Конгреса - нещо, което е малко вероятно да се случи, докато Кастро е на власт в Хавана. Всяко окончателно споразумение вероятно ще трябва да реши и въпроса за компенсации за кубинските изгнаници, загубили имотите си при бягството си от родината през десетилетията.

Кастро от своя страна недвусмислено твърди, че неговата страна остава вярна на комунистическите идеали на революцията, което означава, че многопартийна демокрация, свободна преса и пълен капитализъм засега просто не са на дневен ред. И макар че търговските връзки може да получават импулси, Обама няма да реже ленти за откриване на "Макдоналдс" или "Старбъкс" в Куба в близко време.

"Той създава предпоставки, които ще доведат до откриването на (хотел от американската верига) "Мариот", - каза Свайг. Но няма да откриваме "Мариот" още утре."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят