След изборния провал: БСП все пак ще подкрепи Радев за втори мандат

След изборния провал: БСП все пак ще подкрепи Радев за втори мандат

Широкото ръководство на БСП ще вземе решение партията да подкрепи президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Това ще стане на заседание на Националния съвет на социалистите в събота – две седмици след парламентарните избори, на които партията претърпя провал.

Още през февруари Радев обяви, че той и Йотова ще се кандидатират за нов мандат, но БСП запази мълчание. Тогава обяснението на лидера на партията Корнелия Нинова беше, че решението ще бъде взето след парламентарния вот.

Тази позиция предизвика вътрешнопартийни критики към Нинова. Сега част от членовете на партията искат Радев и Йотова да са издигнати директно от БСП. През 2016 година те бяха издигнати от инициативен комитет и вероятно и сега ще бъде така.

Решението БСП да даде подкрепа за президентската двойка точно сега обаче идва на фона на исканата от все повече структури оставка на Нинова заради провала на партията на изборите. За пръв път от 20 години партията е не втора, а трета сила и е загубила почти половината от избирателите, които я подкрепиха през 2017 г.

Критици на Нинова подозират, че решението се взима сега, за да се отвлече вниманието от исканата ѝ оставка от социалисти от Пловдив, Перник, Велико Търново и Якоруда.

В деня след изборите Нинова обяви, че остава на поста си, но Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка.

Тогава двама членове на бюрото - Крум Зарков и Янаки Стоилов - са поискали оставката и на лидера Корнелия Нинова. Искането обаче било отхвърлено, а тя обясни, че била избрана за поста "само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията".

Тази събота вероятно ще бъдат сменени и част от подалите оставка от Изпълнителното бюро на партията. Предложението за новия състав ще бъде направено от Нинова и е възможно в него да не влязат поискалите оттеглянето ѝ от поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България