След като плати за акаунти в социалните мрежи, МЗХ почна да ги рекламира

Платените писания в онлайн форуми са отчетени като успешна кампания

След като плати за акаунти в социалните мрежи, МЗХ почна да ги рекламира

След като сключи договори за около 100 хил. лв. за направа на акаунти в социалните мрежи Facebook и Twitter, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще плати, за да ги рекламира в четири агросайта и в една информационна агенция. Кампанията, която ще продължи от началото на септември до края на годината, е част от поръчката спечелена от фирма “Кей Ем Ком” на 25-годишната бивша пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова за 47 500 лв. Поръчка за 46 800 лева за популяризиране в интернет публикации в онлайн форуми пък е сключена с фирмата "Ем Енд Марк".

На въпрос с какво точно е изпълнила "Ем Енд Марк" на 25-годишния Антони Стоев, от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) изпратиха на Mediapool отчета на фирмата.

В него е записано, че Програмата за развитие на селските райони се отразява в публичното пространство по-скоро неутрално или позитивно. До този извод е стигнала фирмата, след като е проучила 17 сайта.

Задължението на "Ем Енд Марк" е било да публикуват платени съобщения в сайтове, както и да пишат във форумите на онлайн медии.

За периода ноември – април “Ем Енд Марк” е успяла да привлече експерти по селската програма, които да пишат по форумите, става ясно от отчета.

От земеделското министерство обясниха пред Mediapool, че това са външни експерти, а не служители на програмата. От представения отчет не става ясно дали експертите вече са писали по форуми, в кои и какво.

Интернет форуми и  сайтове, в които е следвало да се публикуват информации и да се пише във форумите им са: eurofunds.bg, Investor.bg, fermer.bg, agro.bg, dnevnik.bg, agronet.bg, segabg.com; farmer.bg, agrozona.bg, bgfermer.bg, selo.bg, dir.bg, vesti.bg, news.bg, dnes.bg, dariknews.bg, economymagazine.bg.

До момента са пускани публикации в eurofunds.bg, fermer.bg, agro.bg, dnevnik.bg, agronet.bg и  farmer.bg, уточниха от земеделското министерство.

“В повечето сайтове преобладават чисто информационни материали за Програмата, като цяло отразяването на ПРСР 2007-2013 г. в публичното пространство е по-скоро неутрално или позитивно”, е посочено в отчета.

“От извършените до момента дейности според фирма “Ем Енд Марк” са избрани най-подходящите комуникационни канали за разпространяване на информацията относно ПРСР 2007-2013 г. до крайните бенефициенти. Достигнати са високи нива на информираност сред целевите групи и широката общественост. Информацията е поднесена на ясен, достъпен и разбираем език. Използвани са най-предпочитаните от целевите групи и с най-висока степен на покритие и ефективност форуми”, пише още в отчета “Ем Енд Марк”.

От земеделското министерство уточниха пред Mediapool, че задачата била по форумите да се пускат само публикации с информационен характер, например за изтичащи срокове по проекти, за започващи такива и пр.

В такъв случай може само да се гадае чие дело са постиги под статии в онлайн медии, чиято стилистика красноречиво показва, че няма как да са написани от непредубедени читатели.

Такъв е примерът с участник във форума на "Капитал", регистриран с никнейм "мила34" на 22 март, почти веднага след като МЗХ е възложило поръчката за популяризиране на селската програма в интернет.

Въпросният участник е публикувал следния коментар под статия:

"Наистина няма как да се отрече положителното развитие на сектора през последните години, което, разбира се, не е резултат само от закупуването на нова агротехника, а и от повишения интерес към този вид производство. Голяма част от бизнеса се насочи към обработването на площи и резултатите не закъсняват, наблюдава се съвсем стабилна тенденция на развитие и прогрес. Целият този напредък очевидно не остава незабелязан и в чужбина, защото всички посещения на министър Найденов през последните месеци носят реални инвестиции за българското земеделие и нещо също толкова важно- сигурни пазари за реализиране на продукцията."

След избухването на скандала с плащането на близо 50 хил. лв. за направа на акаунти на ПРСР в социалните мрежи (всички хора, дори и децата правят това сами и безплатно) и публикуваното интервю на бившата пиар -служителка на министър Мирослав Найденов Кристина Спасова, във форума се появяват коментари в нейна защита.

"Цялото интервю показва само това, че опасенията за корупция са напълно неоснователни. От край време има хора, които живеят в заблуда, че някой вечно тях прецаква и от тях краде. По принцип тези хора дори не са длъжни да дават толкова подробни обяснения, но им прави чест, че държат на прозрачността. Нормално е да се прави всичко възможно за популяризирането на програмата, защото от нея печелят точно обикновени хора, може би и затова министърът се е съгласил за кампанията."

"...Още при разглеждането на въпросната страница си личи, че е много добре подредена и е активна по такъв начин, че да е удобна и лесна за ползване. Колкото и нападки да има, няма как да не се отбележат тези безспорни факти. Важното е информацията да достига бързо и лесно до хората, които имат нужда от нея и да има една постоянна информираност."

Позитивната кампания във форумите съвсем не се ограничава с популяризиране на европейски програми и проекти, а на цялата политика на земеделския министър Мирослав Найденов. Той е пламенно защитен за решението да се продадат 150 хил. дка земя срещу компенсаторки.

"Преди всичко българските производители реализират производството се в държавата ни, което от друга стана пак е подкрепа за икономиката ни. Както подчерта Найденов това са съвсем малки площи и са разпокъсани навсякъде, така или иначе те не представляват възможност за развитие на голям бизнес, ако вече няма такъв в близост."

"Продаването на търг на земеделските земи е полезно, както за бизнеса, така и за държавата. Освен това, ако се погледне по-глобално, това ще има и положителен ефект върху икономиката, защото не е редно при възможностите, с които разполагаме, все още да не се работи на пълни обороти."

От МЗХ казаха, че до момента на фирмата не е платено нищо за свършената работа.

“Ем Енд Марк” е регистрирана през февруари 2010 г. с капитал от 2 лв. Първоначално неин собственик е Емил Дойчинов, син на Цонка Дойчинова от агенция “Ди етд Ди”. Той продава фирмата на Антони Стоев през октомври 2010 г.

Реклама в агросайтове

Около 4000 бенефициенти по мярката “Млад фермер” и повечето земеделски производители черпят информация от големите специализирани интернет източници - agro.bg, fermer.bg, farmer.bg, bgfermer.bg, nivabg.com е установило проучване на фирма “Кей Ем Ком”. Това дава основание да се счита, че хората, които се интересуват от селската програма, “биха били активни и в социалните мрежи, а това би подпомогнало усвояването на средствата по нея”. Това е причината да се направи и рекламна кампания във всички големи специализирани интернет сайтове, която да продължи до края на изпълнението на договора, мотивира се Кристина Спасова.

За тези, които не следят специализирани сайтове, а информационните агенции е сключен договор с еconomymagazine.bg, посочва Спасова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?