Въпреки искането на ЕК за санкции и мерки и спирането на 28 млн. лв.

Подновява се плащането за медийна реклама на селски европроекти

Греков разчита парите от бюджета да се възстановят от Брюксел., ДФ "Земеделие" обаче се готви да налага глоби

Ръководството на земеделското министерство се обясняваше за парите за селските райони. Сн. БГНЕС

Министерството на земеделието възстановява на свой риск плащанията по медийните проекти, с които се рекламира Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това става независимо от искането на Европейската комисия да се предприемат коригиращи мерки спрямо финансирането на тези процедури заради предишни нарушения, а ведомството още не е готово да предложи санкции за нарушителите и промяна на начина за отпускане на средства за медиите.

Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Димитър Греков. Той свика във вторник извънредна пресконфенеренция по повод писмо от Брюксел, че страната ни рискува да ѝ бъдат наложени финансови корекции заради нарушения при финансирането на медийни проекти с пари от Програмата за развитие на селските райони, която отделно то това рискува да загуби 286 млн. евро заради забавени плащания през 2013 г.

По настояване на Европейската комисия бяха спрени 28 млн. лв. по ПРСР за медийни проекти заради скандалните обществени поръчки за пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и разкритата от него технология за разпределянето на средствата между медиите. Те станаха публични с пускането на записа между Мирослав Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов, който след случая напусна прокуратурата.

С въпросните 28 млн. лв. са финансирани медийни дейности, свързани с рекламата на ПРСР като изготвяне на информационни клипове, банери, интернет страница на ПРСР и други.

За да не страдат останалите медии, които са коректни и нямат вина, взехме решение да възстановим плащанията с пари от националния бюджет, обясни мотивите за възстановяване на плащанията Димитър Греков. Той уточни, че проектите на двете пиарки не са платени освен аванса от 15 хил. лв. получен още по времето на Мирослав Найденов.

Земеделският министър се надява Брюксел да възстанови плащанията по медийните проекти. Въпреки че ЕК настоява за взимане на коригиращи мерки спрямо тези процедури, според Греков и заместника му Явор Гечев единственото искане било да се изпрати писмо от прокуратурата, която да каже дали има допуснати нарушения.

Такова писмо ще бъде изпратено на Брюксел, след като получим официалния отговор на прокуратурата, каза Греков.

Още през юни стана ясно, че в пълна секретност Софийска градска прокуратура е оневинила двете пиарки – Кристина Спасова и Лора Димитрова, поради липса на данни за извършено престъпление.

На 14 октомври Върховна касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писмо на земеделското министерство, в което се казва, че срещу двете пиарки има образувана преписка, но няма информация как е приключила. Затова сега се чака ново писмо от ВКП, което да бъде изпратено в Брюксел. С това за земеделското министерство случаят е приключил, стана ясно от обясненията на Греков и Гечев.

Няколко часа по-късно новото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" обаче разпространи коренно различна информация от представената на пресконференцията. Ръководството на фонда присъстваше на пресконференцията, но не коментира случая пред журналистите.

Заради получено писмо от ЕК от 7 ноември новото ръководство на земеделския фонд е разпоредило незабавна проверка на всички медийни договори, финансирани по ПРСР в периода 2008 - 2013 г., пише в прессъобщението За целта е създадена работна група от експерти и одитори, която ще направи "щателни проверки дали по проектите са спазени всички контролни процедури, приложими към националното и европейското законодателство.

От Главна дирекция "Земеделие" на ЕК са изискали тази информация от Управляващия орган на ПРСР и от Разплащателната агенция още през март 2012 г., но до момента не е предоставена. "По този начин за страната ни е създаден сериозен риск от финансови корекции и загуба на европейски средства. С настоящите проверки ние ще направим всичко възможно този риск да бъде намален максимално, като подробно ще информираме партньорите ни от ЕК за резултатите от извършените проверки", се казва в официално изявление на новия шеф на фонда Мирослав Николов.

Засега не е ясно какво мисли ЕК по въпроса още повече, че скандалните поръчки на двете пиарки се разследват и от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. До момента няма публична информация какво е нейното решение.

Междувременно стана ясно, че ЕК вече е наложила финансови корекции по общинските мерки за солидна сума заради нагласени търгове, която земеделското министерство оспорва.

Димитър Греков и Явор Гечев, както и новият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов обаче отказаха да съобщят на каква стойност възлиза санкцията.

Земеделският министър и заместникът му смятат, че няма вероятност да се стигне до спиране на парите по селската програма заради нарушения по обществените поръчки. Вместо санкции, те обещаха върху общините да се изсипят още 117 млн. лв. по проекти за благоустрояването им. Решението за това ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда, каза Гечев.

Рискът от загуба на 286 млн. евро в края на годината пък щял да бъде преодолян. Гечев обеща през декември да бъдат платени 148 млн. евро на фермерите по агроекологичните плащания. Още 108.5 млн. лв. ще отидат за авансови плащания към общините по проекти, чието подписване предстои. Гечев призова местната власт бързо да поиска да им бъдат платени тези средства. Останалата сума Гечев се надява да бъде платена от плащания по изпълнението на текущи проекти.

Предизвикателството е огромно, мобилизиран е целия екип, работи се и събота и неделя, като целта е да няма загуба на средства, каза министър Греков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес