След като Радев се засегна, ГЕРБ се отказа парламентът да изслушва бъдещите генерали

След като Радев се засегна, ГЕРБ се отказа парламентът да изслушва бъдещите генерали

След като БСП и президентът Румен Радев разпознаха в предложението висшите военни да бъдат изслушвани в парламента преди да станат генерали атака срещу държавния глава, депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха серия поправки, с които да обезсмислят първоначалното предложение.

Преди две седмици депутатите решиха на първо четене парламентът да изслушва бъдещи генерали преди Министерският съвет да предложи на президента да ги назначи, но в парламента вече са постъпили три предложения за нова поправка в Закона за отбраната преди той да бъде гласуван на второ четене. И трите са от управляващата коалиция, като са в една и съща посока – военните да преминават през парламента, но след издаването на президентския указ за назначаването им.

Според едно от предложенията те трябва да бъдат представяни на депутатите в парламентарната военна комисия от министъра на отбраната или от негов заместник.

Така на практика ще се обезсмисли изслушването им, тъй като дори да не покажат необходимите качества или визия за развитие на въоръжените сили, те няма как да бъдат сменени.

В момента висшите военни се назначават с указ на държавния глава по предложение на правителството. Това е една от най-непрозрачните процедури в държавата, в която през последните години се намесват различни политически и дори бизнес лобита.

Изслушването на бъдещите генерали в парламента няма да има пряко влияние на избора, но би дало възможност за някаква форма на граждански контрол.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обаче видя в този текст опит да се политизира армията. Според него има риск с подобни промени да се отслаби и президентската институция.

От БСП пък се заканиха да сезират Конституционния съд, ако законът мине и на второ четене.

Това обаче няма да стане, тъй като между ГЕРБ и "Обединените патриоти" вече има съгласие той да бъде ревизиран.

Промените в Закона за отбраната за назначаването на генералите станаха поредната арена за сблъсък между президента и ГЕРБ след колизията за избор на нов тип изтребители за армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?