След олимпиадата корейската криза ще се възобнови

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун
Понякога дипломацията е изкуството да вървиш по едно и също време в две различни посоки и в продължаващата си конфронтация със Северна Корея правителството на Тръмп изглежда засега е избрало тази най-изгодната позиция на двусмисленост. 
 
Президентът Тръмп временно престана да използва израза "малкия човек ракета" и да се хвали с големината на ядрения си бутон. Тази седмица той настоява, че е "напълно погрешно" да се говори за американски военен удар (което той поощряваше) и призовава за диалог със Северна Корея "при подходящите условия".
 
Изглежда е започнало някакво леко разведряване. Северна Корея повече от месец не е извършвала изпитание на оръжие и вече разговаря с Юга. САЩ отложиха съвместните военни учения със Сеул, докато не бъде връчен и последният златен медал на олимпиадата. Ако искате, наречете го "шорттрек дипломация", но поне беше подготвена масата за преговори.
 
Дипломацията на правителството на Тръмп е като популярното описание на времето в Нова Англия: ако не ти харесва, изчакай малко и то ще се промени. Но поне до края на февруари най-вероятно ще бъдем свидетели на разведряване на Корейския полуостров и е интересно да видим до какво ще доведе то.
 
Тръмп вече си приписва заслугата за успеха на подхода "мир чрез сила" и не може да се отрече аргументът му, че твърдостта донесе известен резултат. Но истинските победители в този рунд са може би севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който в новогодишното си послание обяви завой към дипломацията, и южнокорейският президент Мун Дже-ин, който отговори положително на тази инициатива. Според спортната терминология държавният секретар Рекс Тилърсън вероятно е "спасил" играта, но не е постигнал победа, продължавайки настойчиво своята дипломация въпреки периодично отправяните закани на Тръмп.
 
Проблемът с този олимпийски парад на мира е, че в действителност нищо не е решено. Щом игрите свършат, проблемите ще продължат. Ако САЩ възобновят военните учения, Северна Корея може да се върне към изпитанията на ракети и бомби. "Избегнахме ескалация на напрежението", каза американски официален източник, но след няколко месеца "пак сме на изходна позиция". 
 
В идеалния случай следващата стъпка биха били преки преговори между САЩ и Севера. Високопоставен представител на Държавния департамент изрази надежда преди края на олимпиадата вече да има директни срещи; Вашингтон вероятно ще представи задачата на тези разговори като възможно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров. Пхенян може да предложи различна формула, но САЩ вероятно няма да ги е грижа за това, стига другата страна изобщо да склони да участва в такива разговори. Но засега няма признаци тя да направи това.
 
Представителят на Държавния департамент обясни, че в разговорите с Пхенян "работата може да започне отвън навътре", като всяка страна изложи своите виждания за бъдещето, и след това "да се работи за придвижване към средата", като под "средата" ще се разбира премахването на ядрените оръжия. "Самата олимпиада може да послужи като отправната точка", от която преговорите да започнат, заяви той.
 
Тръмп отстоява тезата, че тази политика на ръба на бръснача по ядрения въпрос е сработила добре през последната година. "Наистина ли някой си мисли, че сега щеше да има разговори и диалог между Северна и Южна Корея, ако не бях показал твърдост, категоричност и воля да ангажирам цялата ни "мощ" срещу Севера?", написа той в Туитър на 4 януари. Тръмп е известен с това, че обича да го ласкаят, а южнокорейският президент Мун предвидливо го похвали, окачествявайки приноса му за мирните преговори като "огромен".
 
И така, кой мигна пръв в случая? Трудно е да кажем, че това е бил Ким. Взаимното понижаване на градуса на напрежение доста напомня на подхода "замразяване срещу замразяване" (Северна Корея замразява изпитанията, САЩ и Югът ученията), препоръчан миналата година от Русия и Китай, макар че представителите на американската страна отхвърлят подобно определение на нещата.
 
Въпреки всичките шумни закани на Тръмп и самохвалството му случилото се на дипломатическия фронт през последния месец беше дело на самите корейци, като както Ким, така и Мун проявиха доста финес. Ким произнесе новогодишното си слово със самочувствието на член на ядрения клуб, но демонстрира и уважение към Сеул. Мун отвърна с готовност, но същевременно остана верен на Вашингтон, подчертавайки, че в крайна сметка дипломацията трябва да включва премахване на ядрените оръжия.
 
Това, което правителството на Тръмп може да отчете като своя заслуга, е изграждането на силна международна коалиция около искането Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Русия и Китай подкрепиха редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН за санкциите срещу КНДР и тази бавно затягаща се примка започва да причинява болка. Дипломати съобщават за недостиг на храни в Северна Корея, а Пекин вече връща част от севернокорейските работници в родината им.
 
Следващата седмица Тилърсън ще се срещне в Канада с дипломати от страните, участвали с войски в Корейския конфликт преди близо 70 години. Срещата има за цел да излъчи послание за глобална солидарност и решимост. Но тя същевременно ще покаже ясно и провала на коалицията на САЩ да попречи на Северна Корея да стане реална ядрена сила. 
Ще има пауза за олимпиадата, а след това, за съжаление, кризата ще се възобнови. 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?