След призиви за екипност ВСС се раздели още в първия си ден

Мнозинството, доминирано от прокурори, си избра за представляващ Боян Магдалинчев

Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), който встъпи в длъжност във вторник с призиви за екипна работа и недопускане на разцепление на лагери, демонстрира разделение още при първото показателно гласуване – за представляващ съдебните кадровици.

По време на първото заседание на Пленума, започнало с молебен за мир, единомислие и просперитет, без дебат мнозинството предпочете бившия зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) и избран от парламентарната квота Боян Магдалинчев. Другата номинация бе на Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС), която единствена стана член на съвета още на първия тур от вота на съдиите.

В началото на заседанието председателят на ВКС Лозан Панов, който бе деен представител на малцинството в предходния състав на съвета, номинира Цветинка Пашкунова, мотивирайки се с огромната подкрепа, коята тя събра на съдийските избори за ВСС преди лятото.

По думите на Панов изборът ѝ би станал добър знак за спазването на принципа на самоуправление в съдебната власт, заложен в конституционните промени, приети в края на 2015 г. Като допълнителен аргумент той посочи факта, че предишните двама представляващи ВСС бяха излъчени за членове на съвета от парламентарната квота и е време този пост да бъде поет от представител на професионалната квота.

Веднага след това обаче председателят на ВАС Георги Колев, който неизменно гласуваше заедно с мнозинството в стария състав на съвета, предложи кандидатурата на своя бивш заместник в съда Боян Магдалинчев. Неговата номинация за член на ВСС бе издигната от ГЕРБ. При представянето на кандидатурата му Колев заяви единствено, че не прави разлика между колегите си, излъчени от професионалната квота, и тези, избрани от парламента.

Вотът раздели съвета на две групи, основно от съдии и прокурори

Други предложения нямаше и в крайна сметка Магдалинчев бе избран с 13 гласа срещу 9 за Пашкунова и 3 гласа "против" двете кандидатури. Магдалинчев получи подкрепата на главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Колев, бившия заместник главен прокурор Евгени Диков, самия Магдалинчев, свързвания с Делян Пеевски бивш адвокат Боян Новански и почти цялата прокурорска колегия в лицето на Пламен Найденов, Йордан Стоев, Светлана Бошнакова, Калинка Чапкънова, Гергана Мутафова, Пламена Апостолова, Огнян Дамянов и Георги Кузманов.

За номинацията на Цветинка Пашкунова гласуваха освен самата тя, почти всички членове на съдийската колегия, като Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Севдалин Мавров, Олга Керелска, Боряна Димитрова, както и Даниела Машева от прокурорската колегия.

Тримата, които не подкрепиха нито един от двамата кандидати, пък бяха трима представители на парламентарната квота, номинирани съответно от ГЕРБ, БСП и ДПС - Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

Името на новия представляващ ВСС за последно привлече медийно внимание през миналата година, след като се забърка в скандал при разпределянето на делото за уволнението на скандалния бивш шеф на столичното следствие Петър Петров-Пепи Еврото, уличен от три съдебни инстанции в провокация към подкуп.

Тогава стана ясно, че Магдалинчев е определил съдебния състав в нарушение на вътрешните правила на ВАС. Като председател на Втора колегия в съда, той пряко отговаряше за случайното разпределение на делата. След като избухна скандалът с делото на Пепи Еврото, съдия Диана Добрева обяви публично, че Магдалинчев умишлено не включва в съставите по важни дела съдии, които намира за неудобни. По думите ѝ така бе станало с дело на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен", с делото "Ситнилски", както и с казуса за уволнението на Пепи Еврото. Магдалинчев бе хванат в нарушение само за последния случай, но се размина без наказание.

Новите членове на ВСС се заклеха в Съдебната палата

Няколко часа по-рано новоизбраните 22-ма членове на ВСС положиха клетва в зала "Тържествена" на Съдебната палата в София. Те заеха мястото на предишните съдебни кадровици, чийто 5-годишен мандат официално изтече в понеделник.

На церемонията присъстваха зам.-председателят на парламента Явор Нотев, шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, правосъдният министър Цецка Цачева, ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов и Георги Колев, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Най-важно е да върнем доверието в съдебната система. Всеки прокурор, съдия или следовател трябва да се чувства представен в този съдебен съвет, избран по нови правила. Тази представителност, която вие получихте, ще ви даде сили да преодолеете в голяма част недоверието на голяма част от гражданите в съдебната власт. Противопоставянето не работи в интерес на съдебната власт и държавността. Споровете извън смислените дискусии, често с елемент на лични нападки, са неразбираеми за голяма част от обещството. Остава горчив привкус за нещо незряло", обърна се към новия състав на съвета Цачева.

По думите ѝ "историята на ВСС е неразривно свързана с реформата на съдебната система", предвид преминаването на съвета "през различни етапи на търсене на най-добрия формат, за да се отговори на потребностите".

След нея думата взе Явор Нотев, който отбеляза, че "днешният ден носи тежест и отговорност, българското общество е болно и очаква решение на своите проблеми, и е обърнало поглед към съдебната система". Депутатът от "Обединени патриоти" призова в речта си новите членове на ВСС да не се поддават на икономическо и политическо влияние.

"Ако не го допуснете, то няма да ви споходи. Днес започва биографията, която сфорирахме заедно. Аз съм съучастник, чувствам се отговорен за това, което ще направите вие, което ще направим заедно. Може да разчитате на помощта на българското Народно събрание, на депутатите в усилията да разрешите всички въпроси", добави Нотев.

Част от ВСС иска нова процедура за ВАС, ако президентът не назначи Чолаков

След церемонията част от новите членове на съдебния съвет коментираха и актуалния казус с новия председател на Върховния административен съд, който трябва да наследи Георги Колев през ноември. Както е известно, старият състав на ВСС избърза да приключи процедурата по избора му на 11 септември и с 20 гласа посочи Георги Чолаков за поста срещу едва 5 за опонентката му Соня Янкулова.

Президентът Румен Радев обаче и досега не е подписал указ за неговата назначаване, като преди ден за проеден път заяви, че кандидатурата на Чолаков трябва да бъде потвърдена от новите съдебни кадровици. Той анонсира, че окончателното му решение ще стане ясно в сряда.

Двама от новите членове на съвета изразиха мнение след церемонията по встъпването им в длъжност, че ако президентът действително върне избора, процедурата трябва да бъде повторена изцяло, включително с издигане на нови кандидати. Това коментираха пред медиите Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.

Според Боян Магдалинчев обаче с колегите му просто трябва да прегласуват старите номинации на Георги Чолаков и Соня Янкулова: "Нека да излезе указът на държавния глава. В закона има алинея, която е разписала, че когато президентът върне предложението на ВСС и няма повторно предложение, се върви по общата процедура." На същото мнение е и Георги Колев, който открито подкрепя Чолаков още от номинирането му през юни.

По повод встъпването в длъжност на новия състав на съвета Магдалинчев отбеляза, че той трябва да работи спокойно и без конфронтация, защото тя не е от полза нито на гражданите, нито на съдебната система.

"Напрежението не е продуктивно в работата на ВСС. Има доста въпроси за разрешаване в рамките на този съвет", добави бившият зам.-председател на Върховния администратиовен съд, чиято кандидатура за представляващ ВСС впоследствие стана причина за първото разделение на новия състав на съвета на два основни лагера.

Споделяне

Още по темата

Още от България