След протести София се реши да прави шумоизолация на бул.”Гешов”

След заплахи за протест пред дома на столичния кмет Йорданка Фандъкова Столична община реши да вземе мерки и да направи шумоизолация на кръстовището на две нива на ул. “Георги Софийски” и бул. “Акад. Иван Ев. Гешов”. Шумоизолиращи стени обаче няма да се слагат, защото няма необходимост от такава мярка. Това каза Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в столицата, който провери хода на строителните дейности на обекта.

Столична община е провела няколко срещи с представители на инициативния комитет и със строителите. На тях е бил уточнен обхватът на проекта и са били дадени допълнителни разяснения за реализирането му. В момента се изготвя допълнителен акустичен проект. Той ще бъде готов до понеделник.

“Тогава отново ще има среща с гражданите, за да се покаже ефектът от допълнителните мерки, които биха могли да се предприемат, за да се понижи допълнително шумовото ниво на  участъка”, обеща Любомир Христов.

Той се зарече общината да не позволи такъв тип инфраструктурни решения, които са изключително важни за града, да стават причина за неудобства за жителите в близост до тях. “Усилията, които се полагат за тези обекти са насочени към минимални затруднения на движението и скъсяване на сроковете, за да могат хората да имат лесен достъп до домовете си. Нашият основен приоритет е да се решават трайно и качествено проблемите”, заяви зам.-кметът по транспорта.

София е първият град в страната, в който са предприети мерки за шумоизолация. Като пример Любомир Христов посочи шумозащитните стени на бул. “Брюксел”. Направените  замервания по бул.”Гешов” обаче показали, че няма такава необходимост, уточни зам.-кметът по транспорта.

Строителството на кръстовището на две нива между ул.”Св.Георги Софийски” и бул.”Акад. Иван Ев. Гешов” започна в края на април. В понеделник беше възстановено движението по ул.”Св.Георги Софийски” и по бул.”Гешов” по две платна във всяка посока. Първият етап от строителството ще продължи до 12 декември. По план кръстовището трябва да е готово до края на февруари 2013 г., обеща преди първата копка на обекта Любомир Христов.

Изпълнител на обекта е разложката фирма “Балканстрой”, за която това е първи голям инфраструктурен обект. Стойността на договора е 11.4 млн. лв.

По план изграждането на другото кръстовище на две нива по бул.”Акад. Иван Ев.Гешов” при бул.”България” ще започне да се строи след пускането на първото през 2013 г. Изпълнител отново е “Балканстрой”. Те спечелиха поръчката за двете кръстовища още през 2009 г. с цена от 38.7 млн. лв. с ДДС.

Споделяне

Още от България