Словашкият премиер подаде оставка, но наследникът му е пак от социалдемократите

Около 40 000 души излязоха на пореден протест в Братислава след убийството на млад журналист и приятелката му

Досегашният прмиер Роберт Фицо
Досегашният словашки вицепремиер Петер Пелегрини ще състави правителство, след като в четвъртък президентът Андрей Киска прие оставката на министър-председателя Роберт Фицо.
 
Пелегрини е близък до Фицо и е от неговата социалдемократическа партия "Смер".
 
Вчера словашкият премиер подаде оставка, за да бъде запазена управляващата трипартийна коалиция, но при условие новият премиер да бъде излъчен от неговата левоцентристка формация. Целта е да бъде уредена политическата криза започна след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което разтърси Словакия.
 
Словашкият президент е бил уверен от трите партии от управляващата коалиция, че новото правителство на Пелегрини ще има мнозинство в парламента.
 
По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в кабинета, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница Мартина Кушнирова миналия месец. 
 
Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.
 
Двама министри - на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, подадоха оставка след убийството на Куциак. Мадярич направи това по лични убеждения, а Калиняк - след като партията на етническите унгарци "Мост-Хид" ("Мост") поиска той да се оттегли от поста като условие за нейното оставане в управляващата коалиция.
 
Впоследствие, на фона на най-големите протести в Словакия след падането на комунизма, "Мост-Хид" обаче постави нови условия.
 
Управляващата в Словакия коалиция включва и националистическата Словашка национална партия.
 
Според местни медии около 40 000 души са излезли на поредна демонстрация в столицата  Братислава в сряда вечерта, което представлява най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г
 
Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия. Задържани бяха няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.
 
Според бившия национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?