Служебният кабинет предложи още един законопроект

Снимка: БГНЕС

След злополучно оттегления проект за промени в Изборния кодекс, служебният кабинет публикува още един законопроект за обществено обсъждане. Той урежда преминаването и пребиваването в България на служители на НАТО от други държави.

С промените се уреждат битови въпроси, като признаване на регистрационните табели на автомобилите на служителите на НАТО и техните семейства, признаване на шофьорските им книжки, както и осигуряване на безплатна медицинска помощ.

Промените в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили са публикувани на сайта на Министерството на отбраната в сряда вечерта. Докладът към проекта е подписан от министъра на отбраната и външния министър.

Предвижда се пребиваващите у нас военослужещи от НАТО да получават и лични карти. Промените ще доведат до изменения и в няколко други закона - Закона за чужденците в Република България, Закона за влизането, пребиваването и напускането на гражданите на ЕС, които не са български граждани, и членовете на техните семейства и Закона за българските лични документи. От Министерството на отбраната обясниха, че по проекта се работи от дълго време и имат срокове, възложени от НАТО, които трябва да се спазят.

По принцип служебните правителства, които са временна власт в отсъствието на парламент, не се занимават със законотворчество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?