Президентът индиректно призна ”бащинството” на проекта за забрана на вота в чужбина

Уволненият заради текстовете служител ще търси правда от съда

Снимка: България он ер
Три дни след публикуването на проекта за забрана на гласуването в чужбина, президентът Румен Радев най-накрая индиректно пое отговорността за изготвянето му. 
 
В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България”, заяви Радев в своя позиция, разпространена късно вечерта в четвъртък.
 
Той припомни, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание и президентът не внася законопроекти, но коментира, че ”това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми”.
 
”Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице”, посочва Радев. 
 
Според него той може да бъде решен само със ”закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава”. 
 
По-рано в четвъртък Радев отклони журналистически въпрос дали наистина той е разпоредил текстовете за уседналостта да бъдат включени в проекта за промени на Изборния кодекс. Радев не отговори,  посочвайки, че това ще се реши от Народното събрание.
 
"България е парламентарна република. Всички промени на законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат", каза президентът Радев, чиято институция няма право на законодателна инициатива и в случая явно е ползвал МП за параван.
 
Прехвърлянето на "горещия картоф" с проектозакона за забрана на гласуването в чужбина продължи през целия ден в  четвъртък. Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че "няма пръст" в него, а служебният министър на правосъдието Мария Павлова, чието ведомство публикува проекта на сайта си, не е отронила и дума вече три дни. 
 
За единствен виновник за скандалните промени бе нарочен  шефът на законодателната дирекция в министерството Любомир Талев, който бе уволнен. Toй от своя страна обяви, че инициатор на законодателните промени е президентството, като държавният глава Румен Радев лично е дал указания за тях, а самите текстове са пристигнали в Министерството на правосъдието (МП) от шефа на Правния съвет в президентството проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия.
 
Никой не припозна авторство за текстове, несъответстващ на конституцията
 
Въпреки позицията на Радев до момента на практика никой не поема отговорност за авторството на проекта, за който МП признава, че има "несъвършенства в текстовете, в мотивите към проекта и несъответствия с конституцията", поради което бе оттеглен в сряда.
 
От сряда насам проф. Друмева твърди, че само е консултирала текстовете. По повод уволнението на Талев тя изрази "съжаление, че се е случило така с младия колега". 

Иво Христов рекламира коментар за "адекватния" проект, писан от Друмева

В същото време началникът на кабинета на президента Иво Христов, за когото се твърди, че е бил на срещата, е споделил във Фейсбук профила си статия на журналиста Явор Дачков, в която промените са определени като "първата адекватна реакция срещу арогантната намеса на Ердоган в българските избори". Според текста "законопроектът, писан от проф. Емилия Друмева и експерти, е първият институционален опит държавата да се противопостави на външната политическа и духовна агресия".

Герджиков: Прибързана идея, подхваната от Министерството на правосъдието

Назначеният от него служебен премиер Огнян Герджиков се дистанцира от законодателните предложения. Пред репортери в Разград, където бе на посещение, той определи предложенията на Министерството на правосъдието за прибързани.

"Това е идея, която е подхваната от Министерството на правосъдието. Струва ми се малко прибързано", каза Огнян Герджиков. По думите му, не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство, но не е това най-подходящият момент и не е това най-подходящото, което е трябвало да бъде обявено публично. Според него нещата ще се регулират и точните ходове са други.

Към момента правосъдният министър Павлова упорито отказва да коментира казуса, а съветници на президента Румен Радев обясняват, че отговорността е на правосъдното министерство.

"Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието", коментира в четвъртък пред бТВ Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента. По думите му трябва да се види кой е подписал проекта – министър или заместник-министър, и картината щяла да бъде ясна.

Проверка на в. "Сега" в детайлите на текстовия файл, който бе качен за обществено обсъждане, показва, че последната редакция е направена от Любомир Талев, но текстът е създаден от потребител с име "Друмеви".

Много хора се страхуват да си понесат политическата отговорност, коментира уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев.

Служебният министър Мария Павлова стовари върху него цялата вина за предложените промени на Изборния кодекс, с които се въвежда уседналост при гласуване на избори за Народно събрание и президент, с което практически се забранява гласуването на българите зад граница.

Президентът каза, че е важно МС спешно да приеме текстове за уседналост

"Очевидно има много хора, които ги е страх да поемат политическата отговорност за провалите. Не мога да приема да нося цялата отговорност. Освен всичко останало, тук се посяга на мен, на предците ми. Аз съм потомък на Елисавета Багряна и не мога да позволя това", коментира Любомир Талев в четвъртък пред Нова телевизия.

"Аз съм държавен служител и нямам никаква компетентност в Изборния кодекс. На срещата в понеделник, на която присъствах и аз, заедно с министъра на правосъдието и ресорния зам.-министър, съветници на президента, президентът Румен Радев каза, че е важно спешно да се приеме от Министерския съвет този законопроект с текстове за уседналост и да се предложат на Народното събрание. Защото, ако не се приемат такива изменения, на следващите избори ДОСТ ще влезе в Народното събрание", заяви Талев.

"Г-н Иво Христов (началникът на кабинета на президента) каза, че имало някакви синьо-десни или дясно-сини избиратели в чужбина, които щели да вряскат, крякат или нещо от сорта, но те винаги си кряскат и това не бива да ни спира", разказа Талев

По думите му от четирите закона, които се изменят с предложения пакет от мерки, единственият, който е в ресора на правосъдното министерство, е Законът за българското гражданство.

Талев обясни пред бТВ, че текстовете за уседналостта са финализирани в кабинет в президентството "под ръководство и диктовка” на секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева веднага след срещата с държавния глава. Там са присъствали всички участници на разговора при Радев, без самия държавен глава и министъра на правосъдието.

Проектът ни беше пратен от президентството

"После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка", обясни в сряда Талев. И уточни, че междувременно законодателният пакет е минал на съгласуване в Министерския съвет, а финално преди да бъде качен за обществено обсъждане е подписан от ресорния зам.-министър Деница Митрова.

"В сряда сутринта чувам внезапно за първи път, че не съм изпълнил някакви указания от зам.-министър Митрова, която ме привика да ми крещи в кабинета си. Тя твърдеше, че ми е дала указания да преработвам текстовете, изработени от проф. Друмева, което звучи несериозно. Проф. Друмева е абсолютно светило в тази област, бивш конституционен съдия, преподавател по конституционно право", разказа уволненият служител в четвъртък пред бТВ.

В съобщението на МП за освобождаването му се казва, че действията му са "умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра."

Талев ще води съдебна битка за правата си

Талев започна да говори пред медиите още когато е разбрал за уволнението си. Той съобщи, че в запечатания му кабинет в МП се тършува интензивно – от хора, които "не са от почистващата фирма".

"Знаейки, че всяка моя постъпка може изключително лесно и ефикасно да бъде наказана с най-тежката санкция, да тръгна да правя нещо умишлено, да злепоставям правителство, на което му остават 2 или 3 седмици живот… би трябвало да съм луд или да съм много, много глупав", повтори Любомир Талев.

Той заяви, че ще се бори за правата си в съда, планира и да заведе дело за клевета. Чувства се като "изкупителна жертва на страхливи политици, които не си поемат вината".

Спорните промени имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота. В момента условие за уседналост в България има за местни и европейски избори. Това е възможно, тъй като конституцията казва, че тяхното провеждане се урежда със специален закон. При вота за Народно събрание и президент правото и начинът на провеждането му е фиксирано в конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?