Вицепрезидентът се разграничи от президентския проектозакон за изборите

Вицепрезидентът се разграничи от президентския проектозакон за изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова се разграничи от предложението на президента Румен Радев за законодателни промени, с които се въвежда принципа на уседналостта при правото на гласуване на българските граждани на избори.

"Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права", каза Йотова пред БГНЕС в отгвор на въпрос дали българите в чужбина не трябва да имат право да гласуват на парламентарни избори.

"Дали ще живее в Канада, в САЩ, в Турция или в страните от ЕС, той има еднакви избирателни права, право да избира и право да бъде избиран, и никой няма право да му ги отнема", допълни още вицепрезидентът.

Проектозаконът за забрана на българите в чужбина да гласуват беше публикуван в понеделник за обществено обсъждане. След разразилия се скандал два дни по-късно документът беше свален, а едва в четвъртък президентът Румен Радев пое отговорността за текстовете.

Преди това обаче беше уволнен шефът на законодателната комисия в Министерството на правосъдието Любомир Талев. Той беше несправедливо обвинен, че е автор на законопроекта и на своя глава е публикувал документа.

В четвъртък Радев обясни, че промените в Закона за българското гражданство са направени с цел да се защити суверенитета на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България