Цачева: Поправките за уседналостта са направени от президентството

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че от президентската администрация са направили скандалните поправките в Закона за българското гражданство, предвиждащи уседналост за гласуването на българите в чужбина. Така тя потвърди тезата на възстановения от нея Любомир Талев начело на Съвета по законодателството в правосъдното ведомство.

Талев бе уволнен от служебната правосъдна министърка Мария Павлова след избухналия скандал с предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват.

Скандалът избухна на 4 април, когато министерството публикува Законопроект за промяна в Закона за българското гражданство, с който се променя и Изборният кодекс. В него фигурираше противоконституционното предложение за въвеждане на задължителна 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. То на практика буквално би елиминирало от изборите повечето българи, които живеят в чужбина.

Първоначално Министерството на правосъдието набеди за скандалния текст шефа на Съвета по законодателство в министерството Любомир Талев, който бе моментално освободен. Той обаче отхвърли обвиненията обясни, че става дума за идея, спусната директно от президента Румен Радев чрез президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева – бивш конституционен съдия.

“Съвсем точно мога да кажа, че законопроектът, който излиза от Министерството на правосъдието – преходни и заключителни разпоредби, Изборният кодекс – визира един-единствен текст. Проектът, такъв, какъвто се връща от президентството, е с още две допълнителни точки за промени в още два текста. Става дума за намесата на администрацията на президента. Аз не мисля, че г-н Радев пряко е ангажиран в този проблем“, каза в петък Цачева пред БНР.

Тя добави, че този законопроект е оттеглен и не е на дневен ред в този момент.

В началото на следващата седмица ГЕРБ ще внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Наказателно-поцесуалния кодекс, изготвен в предишния мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България